CV'nizin Işık Hızıyla Çöpe Gitmesi için 5 Neden
10350 görüntülenme
Aday arama süreçlerinde, her bir CV'nin bir İK'cının elinde ortalama 7 saniye kaldığı biliniyor. Yapılan araştırmalar, istatistikler bu yönde.
Gelin görün ki insan Kaynakları profesyonellerinin bazen bu 7 saniyeye bile ihtiyaçları olmaz. Adayların kaçınamadıkları hatalar sayesinde bir kaç saniye yeter de artar bile.
İşte size bir CV'nin hiç dikkate alınmaması için 5 sebep:
1. CV'nizde birden fazla yazım hatası vardır:
CV'niz bir çok yazım ve imla hatasıyla doluysa baştan kaybedersiniz. Ayrıntıya özen gösterme ve iletişim becerileriniz ilk anda zayıf bir izlenim bırakırsa yaya kalma ihtimaliniz çok yüksektir. Sizi temsil eden, bir bakıma sizi "satan" CV'nize gereken özeni gösterin.
2. e-mail adresi amatörlüğün de ötesindedir:
İş e-mail'lerini vermek istemeyen kişiler, özel adreslerinin dışarıdan nasıl durduğuna dikkat etmeli. Karşınıza ibo1907@
com , sariseker@
net gibi bir e-mail adresiyle başlayan metin gelse ilk izlenimiz ne olur? Profesyonel bir görüntü verin. Yahoo, Gmail, Hotmail gibi alanlardan alınan webmail adreslerinizi kontrol edin.
3. "Executive Summary"iniz başvurduğunuz pozisyona yönelik değildir:
Bir satış rolüne başvuruyorsanız ve "özet" kısmınız pazarlama fonksiyonunda elde ettiğiniz deneyimleri, becerileri ön plana çıkartıyorsa yanlış değerlendirilebilirsiniz. CV'lerin başına eklenen "cover letter"lar ve "executive summary"ler nadiren işe yarar; çoğu zaman problem yaratırlar. En iyisi bu iki "ekstra"dan topyekün kurtulun.
4. Pozisyon için aranan spesifik deneyim ya da beceri sizde yoktur:
IFRS deneyimi gerektiren bir finans rolüne başvuruyorsanız ve bu tecrübe sizde yoksa direkt olarak elenebilirsiniz. Örnekleri çoğaltmaya gerek var mı?
5. Söz konusu görev için fazla deneyimliyseniz:
Bir kaç senelik deneyim gerektiren bir Muhasebe Uzmanı rolüne başvuran 25 senelik bir finans profesyoneliyseniz CV'nizin akıbeti yüksek ihtimalle aynı olur.
Özgeçmişinizin değerlendirme sürecine girmesini istiyorsanız yapmanız gerekenler basit: Titizlikle metni hazılayın ve özensiz bir görüntü vermeyin. Değerlendiren kişinin aklına takılabilecek soruları düşünerek CV'nizi yazın; role yönelik olarak özgeçmişinizi özelleştirin.
Tüm bunları yapsanız bile mülakata yine de davet edilemeyebilirsiniz ama en azından dikkate alınırsınız. Ciddiye alınacak CV'yi hazırlamak sizin elinizde.
20/08/2020