Modern Özgeçmiş Hazırlama Sanatı
9369 görüntülenme
Özgeçmiş hazırlamak ciddi bir emek ve zaman işidir. Gereken önemi veriyor muyuz diye sorsam sanırım hayır yanıtını fazlaca alabilirim. Kopyala yapıştır özgeçmişler, detaysız, özensiz hazırlanmış, kendini iyi ifade edemeyen, yazım ve imla hataları ile dolu, eksik bilgilerin yer aldığı özgeçmişler... Özgeçmiş hazırlamanın hiç de kolay olmadığını düşünenlerdenim. Ve özgeçmişlerin formatı da her şeyin değiştiği gibi değişiyor. Artık özgeçmişler interaktif hale geldi ve sosyal medya içerisinde de yer alıyor.
Özgeçmiş hazırlarken neler yapmalı, nelere dikkat etmeliyiz?
Dijital Metin: Dijital bir dünyada metin, sayfadaki harflerden kelimelerden ve cümlelerden daha fazlasıdır.
Yazı Tipi Konusu: Times New Roman'ı değil Georgia'yı kullanabilirsiniz.
İçerik ve Konular: Özgeçmişler sizi en iyi şekilde anlatmalı bu yüzden de sizle ilgili bilinenlere ya da kariyer başarılarına, bir işverenin sizi işe aldığında kazanacağı faydalara odaklanın. Başvuru yaptığınız işi desteklemeyecek şeylere yer vermeyin.
Yaratıcı ve Yenilikçi Ol: Günümüzde farklı özgeçmişler dikkat çekiyor ve sizin bir adım daha öne çıkmanızı sağlıyor. Kendinizi farklı yollardan, farklı şekillerde anlatmayı tercih etmelisiniz.
Yaratıcı Formatlar: Özgeçmişler artık eski standart biçimleri ile sınırlı değil. Bugünün iş arayanları eskiye nazaran daha yaratıcılar ve heyecan verici yeni yollar tercih ediyorlar. Özgeçmişler interaktif oluyor ve online olarak ulaşılabiliyor. Videolu, infografik, flash özgeçmişler dikkat çekiyor.
Video Özgeçmişler: Video özgeçmişler giderek popüler oldu ve kişiliğinizi yansıtmanız ve kalabalıktan, karmaşadan uzaklaşmanız için size iyi bir yöntem sunuyor. Youtube'da 66.900 video özgeçmiş bulunuyor.
Sosyal Ağlar: Sosyal ağlarda profilleriniz, özgeçmişleriniz en kritik konulardan biridir. Sosyal medyadaki yanlış görüntü mükemmel bir özgeçmişi mahvedebilir.
İşverenlerin %45'i potansiyel adayları çevrimiçi görüntülüyor.
%24'ü sosyal bir medya profili inceledikten sonra adaylarla iş ilişkisine girdiklerini söylüyorlar.
İşverenlerin %33'ü sosyal bir medya profili inceledikten sonra iş teklifinde bulunmama kararı aldıklarını kabul ettiler.
27/03/2013