Topluluk Önünde İyi Bir Konuşma Yapmak İçin Adımlar
3129 görüntülenme
İş toplantılarında, yeni bir ekip ile tanışacağınız zaman, bir konferansta ya da bir arkadaş çevresinde... Eğer yapmanız gereken bir konuşma var ise ve topluluk önünde konuşurken rahatsız olan çoğu kişiden birisi iseniz atabileceğiniz bazı küçük adımlar ile topluluk önünde daha iyi bir konuşma yapabilirsiniz.
1) Hazırlık yapın. Bu kuralı hepinizin bildiğini ve uyguladığını biliyorum. Fakat uygularken yapılan en büyük hata sadece söylenecek şeyleri ezberlemek ve sadece bu konuşmaya hazırlık yapmaktır. Halbuki yapılması gereken bir diğer hazırlık da sunuma hazırlık yapmaktır. Yani söyleyeceklerinizi nasıl söyleyeceğinize ve nasıl hareket edeceğinize hazırlanmaktır. Beden dilinizi hazırlamak sizi sunuma sandığınızdan daha hazır hale getirir çünkü iyi bir beden dili sizin kendinize olan güveninizi en iyi şekilde sağlamanıza olanak tanır.
2) Göz teması kurun. Konuşmanız sırasında göz teması kurmak sizi kalabalık yerine tekil bir kişi ile iletişimde olmanız rahatlığı ile sakinleştirir. Konuşmanız içerisinde farklı kişilerle sağlayacağınız düzenli göz temasları konuşmanızı olduğundan çok daha kolay bir hale getirir. Ama burada dikkat etmeniz gereken nokta bu göz temaslarının kısa süreli olmasıdır, bu sayede hem sadece belirli kişilere anlatıyormuş izlenimi uyandırmaz hem de göz teması kurduğunuz kişileri rahatsız etmez aksine konuya çekersiniz.
3) Yavaşlayın. Heyecanın kalp atışlarınızı ve hareketlerinizi hızlandırdığı bir gerçek. Heyecan ve telaş içindeki bir konuşma kendisine gerekli önemi gösteremeyecek kadar hızlı bir şekilde sürüp çabucak bitebilir. Konuşmanızı (ve provalarınızı) yaparken kendinizi yavaşlamak konusunda uyarın. Kelimelerin ritmini sunumun ritmine ve içeriğine uygun şekilde aktarmaya özen gösterin. Bu şekilde bir konuşma içerisinde hem konuşmanızı daha iyi planlar hem de vücudunuzun beyninize göndereceği "ben sakinim ve iyi gidiyorum" sinyalleri beyninizin heyecanlanacak bir şey olmadığı konusunda ikna olmasına sebep olur.
4) Kendinize Güvenin. Eğer bir topluluk önünde konuşacaksanız, bu sizden istenmiş ise bunun bir anlamı vardır. Siz bunu yapabilecek yeteneğe sahipsiniz. İnsanlarla paylaşacak değerli şeyleriniz var ve insanlar sizi dinlemek için oradalar. Kendinizden emin olun. Söyleyecekleriniz ve sizden konuşma yapmanız istenen şeyde doğaçlama değil bir çalışmanın eserini sunuyor olacaksınız. Buna hazırsınız.
+1 ) Son bir nokta. Konuşmayı bir anda dağıtabilecek şey sizin konuşmanızda atladığınız bir paragrafı ya da unuttuğunuz bir cümleyi fark ettiğiniz anda yaşadığınız panik halidir. Böyle bir durumu ne kadar çalışırsanız çalışın yaşamanız normaldir. Böyle bir anda kendinize şunu hatırlatın:
"Bu konuşmayı dinleyen kişiler bir sonraki cümlenizde ne diyeceğinizi bilmiyorlar. Hatta en ufak bir fikirleri bile yok. Bu yüzden yaptığınız bu küçük hataları sadece siz fark edebilirsiniz. Bir cümle mi unuttunuz geçin ve devam edin hatırlarsanız tekrardan uygun bir anda söylersiniz. O cümleyi unuttuğunuzu sizden başkası bilemez. Karşınızdakiler siz ne derseniz ona açıklar."
22/02/2013