CV Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
5592 görüntülenme
CV hazırlamak iş başvurusu yapma bakımından bizim söz konusu açık pozisyon için ilana çıkan işletme ve kuruma ulaşan ilk elçimiz durumunda olduğu öncelikle hatırdan çıkarılmamalı.Dolayısıyla bu ilk tanışma aracını iyi ve doğru şekilde değerlendirmeliyiz.
Bununla beraber bu işlemin hazırlık dönemi ve farkındalık sahibi olmayı gerektiren bir özelliğe sahip olduğunu da belirtmekte fayda var.
CV nin oluşturulması başlıca iki yönden ele alınmalı.Birincisi işin şekil tarafı.İkinci aşama ise en önemli yanı ve dolayısıyla içerik kısmı.
Şablon kısmına net üzerinden değişik formatlarda hazırlanmış olan CV örneklerine erişmek ve bu örnekleri kullanmak mümkün.Burada tamamen şablona bağlı kalmamakta da fayda var. CV hazırlarken şekil boyutunda genellikle karşılaşılan bir durum ise;kullanılan vesikalık fotoğrafla ilgili.Bu fotoğraf için biraz özenli davranmak gerekiyor.Mesela pasoport için aranılan resimler gibi fotoğraf temin ederken bu fotoğrafı panoramik bir şekilde olmasını ve doğal tebessümümüzü yansıtan bir görünüme sahip olmasını talep etmeliyiz. CV de ilgili alana bu fotoğrafı konumlandırırken stüdyo adı olan kısma yer vermeden taramalıyız.
Şekil boyutunda bir de,metinlerin hepsinin büyük harflerle yazılması durumuna çok rastlanıyor.Tümü büyük harflere yazılmış metinleri çoğu kimsenin çok istekli okuyacağı düşünülemez.
İşin asıl önemli tarafı olan içerik boyutuna gelecek olur isek;
1-Staj,iş deneyimi vb. alanlara bu manadaki tüm prosesler açıkça belirtilmeli.
2-Deneyim olarak belirtilen bilgilerin sahici olması gerektiği unutulmamalı.
3-Hobi yazılırken müzik dinlemek,film izlemek gibi gerçek anlamda hobi olma özelliği taşımayan bildirimlere yer yerilmemesi,bunun yerine örneğin bir müzik çalışması yapılıyorsa veya ebru sanatı vb.gibi gerçekten emek ve üretim tarafları da bulunan ilgi üretimlerinden oluşması.
4-Referanslar gösterilirken de yine bu alana kaydedilen tüm isimler adayın soyadı ile aynı olmamalı.Birikim ve deneyimlerimize vakıf ve istenildiğinde adayı doğru tanıtabilecek referans kişiler arasından bu isimler oluşturulmalı.
5-Adayın kişisel değer önermelerini doğru ifade etmesi.
6-Gönüllü çalışmalarına ve bu kapsamda varsa mensubu olunan sivil toplum kuruluşlarına hangi tarihten bu yana üye bulunduğu belirtilmeli.
7-Özellikle de hangi konularda kendisini yetkin gördüğünü vurgulamalı.Gerçekleştirdiği özgün başarı örnekleri kısaca sunulmalı.
8-Aday kariyer okur yazarlığı(kariyer anlayışı,kariyer esnekliği ve kariyer kimliği)na sahip olduğu izlenimini bırakabilmeli.
9-Görüşme için ilk hazırlığının da imaj (fiziksel imaj,zihinsel imaj,sosyal imaj ve artistik imaj konularında farkındalık) tarafından kurulacağını asla göz ardı etmemeli.
10-Adaylar öz güven ve içsel motivasyonunun değerlendirme parametrelerinde çarpan katsayısı yüksek unsurlar olduğunu çok iyi bilmeli,mutlaka konunun uzmanı kişilerden bu mülakat öncesinde bir görüşme provası desteği almalılar.
Diyebiliriz.
Paylaşmak sevgidir,berekettir.
14/07/2016