Basın Odası

Yatırım yapılabilecek internet girişimleri

TRT 2
Bilişim Rüzgarı / 19 Şubat 2009






Geleceğin İnternet girişimcileri açıklandı


İnternet girişimcilerinin yeni buluşma adresi etohum, 31 Ocak’ta gerçekleştirdiği bir hafta sonu toplantısıyla yatırım yapılabilecek fikirlere sahip ilk 21 internet girişimcisini açıkladı.

Yeni ekonomiyle ilgili bilgi ve iş fikri sahibi olan girişimcilerle, bu konuda yatırım yapabilecek şirket ve profesyonelleri buluşturan etohum, 31 Ocak Cumartesi günü İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka İşletme Fakültesi’nde İşletme Mühendisliği Kulübü’nün katkılarıyla gerçekleştirdiği bir hafta sonu toplantısıyla, destekleyeceği 21 girişim projesini açıkladı. etohum’un ağustos ayından bu yana başvuran 1.200 girişimci ve 500 proje arasından seçtiği ‘yatırım yapılabilecek’ internet girişimleri, fikirlerin hayata geçirilmesine ve büyütülmesine ilişkin stratejiler değerlendirilerek belirlendi.

etohum kurucusu Burak Büyükdemir, konuyla ilgili şunları söyledi:

”etohum olarak kurulduğumuz ilk günden bu yana internet girişimcilerine ‘Leyleğin size bebek getirmesini beklemeyin. Eğer bebek yapma fikriniz varsa bunu düşünmek hiçbir zaman yeterli olmayacaktır. Fikrinizi gerçekleştirmek üzere yola çıkmalısınız’ diyoruz. Bu doğrultuda düzenlediğimiz etkinlikler asla bir yarışma niteliği taşımıyor. etohum olarak yatırım yapılabilecek girişimlerin hayata geçirilmiş ya da geçirilmek üzere olmasına önem veriyoruz. Bu süreçte 50 projeyi yakından inceledik ve bu projelerdeki 100’e yakın kişiyle de yüz yüze görüştük. Sadece kağıt üzerinde ve fikir aşamasında olan projelerin hepsini de tek tek dinledik. Ancak girişimcilerin ilk önce kendilerine yatırım yapmaları gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz. Bu sürecin sonunda belirlediğimiz 21 proje, aradığımız tüm özelliklere sahip bulunuyor.”

etohum’un seçtiği ‘yatırım yapılabilecek’ internet girişimleri ve projelerin hayata geçirilme hikâyeleri şöyle:

Cvyolla.com Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde aynı bölümde okuyan sonrasında ise yurtdışında yüksek lisans eğitimlerini tamamlayan Onur Çakır ve Meriç Kul’a ait bu proje, bir kariyer sitesi olmakla beraber iş arayan adayın şirketlere özgeçmişini göndermesi modeliyle başlıyor. Kendi fikirlerini hayata geçirmek üzere işlerinden ayrılan Çakır ve Kul, ‘cvyolla.com’ İŞKUR belgeli bir kariyer sitesi olduğunda ise bu iş modelini geliştiriyorlar. ‘Cvyolla.com’, şu anda, diğer iş bulma sitelerinden farklı hizmetler vermek ve internet pazarında yer almak üzere çalışmalarına devam ediyor.

Gercekten.com 2007 yılında Atlantis Müzik Yapım adıyla kurduğu şirketi ile birçok önemli konser, ulusal ve uluslararası organizasyonlar düzenlemekte olan Erdal Bozkuş, yakın arkadaş çevresiyle beraber bir proje geliştiriyor. Ünlüleri, internet aracılığıyla hayranlarıyla buluşturacak bir modele sahip olan ‘gercekten.com’, bugün, televizyon, sinema, müzik ya da spor dünyasının ünlülerinin isme özel imza ve görüntülerini hayranlarının kapısına kadar ulaştırıyor.

Ideshot.com İnternet sektöründe birçok firmada çalışan Metin Kahraman ve Harun Pekşen, ilk olarak Angelabs A.Ş. isimli bir şirket kuruyor. 2008 yazında ise iki ortak, şirketlerin yeni fikir geliştirme ihtiyaçlarının internet üzerinde yeterince karşılanmadığını düşünüyor. Bunun sonucunda da tüketicilerin aldıkları ürün ve hizmetler ile ilgili yenilikçi fikir ve önerilerini toplayıp markalara ileten ve bu sayede karşılıklı iletişimi güçlendirmeyi hedefleyen bir iş modeli hayata geçiriliyor. Bugün ‘ideshot.com’, yeni ve nitelikli fikirlerini sunan marka danışmanları ile platformda yer alan markalar arasında etkileşimli bir ortam oluşturuyor.

Kartguru.com İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği Bölümü mezunu olan Özgür Alaz, kariyerine, Pazarlama Trendleri Uzmanı olarak firmalara yeni teknoloji ve trendler konusunda danışmanlık hizmeti vererek başlıyor. Bunun yanı sıra Alaz, düzenli olarak güncellediği Marketallica blogu ile de pazarlama alanında çalışan bireyleri yeniliklerden haberdar ediyor. ‘Kartguru.com’ ise, bireylerin finansal ve alışverişe yönelik tercihlerini kolaylaştırmayı amaçlayan bir karşılaştırma ve öneri servisi olarak geliştiriliyor. Ücretsiz bir servis olan ‘kartguru.com’, tüketicilerin kredi kartları ile tasarruf etmelerine yardımcı olmayı, bankaların yeni müşteri kazanma maliyetlerini düşürmeyi ve yeni bir kart satış kanalı yaratmayı hedefliyor.

Kimgelsin.com Kendi konularında uzmanlaşmış, bunun yanı sıra müzikle de profesyonel olarak ilgilenen Mohaç Yücel, Ceren Yücel, Selçuk Uzun ve Volkan Çınar, internet üzerindeki ihtiyaçları yakından analiz ederek ‘kimgelsin.com’u kuruyorlar. Ağırlıklı olarak müzik etkinliklerine dair haberlerin alınmasını ve söz konusu etkinlikler için talep yaratılmasını sağlayan ‘kimgelsin.com’, müzisyenler hakkında detaylı bilgi de içeren ve geniş bir yaş skalasına hitap edebilen bir iş modeli olma niteliği taşıyor.

Kolokyum.com Ceyhun Baskın, İnanç Eray, Evren Başbuğ isimli başarılı ve genç 3 mimar arkadaş, mezun olduktan sonra birlikte DistArchitects Mimarlık Ofisini kuruyor. Birçok yarışmada çeşitli ödüller kazanan mimarlar, internet ve mimarlığı aynı potada eriterek meslektaşlarının yeni ekonomideki ihtiyaçlarını çok iyi bir şekilde analiz ediyorlar. Bu doğrultuda kurulan ‘kolokyum.com’, mimarların paylaşım platformu olmayı hedefliyor. Mimarlıkla ilgili mesleki paylaşımların yapılabileceği ‘kolokyum.com’, konferans, seminer ve röportajların yer alacağı video altyapısıyla da dikey bir pazarda hizmet etmeyi planlıyor.

Ogrence.net Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden 2008 yılında mezun olan Doğan Kaya Berktaş ve ODTÜ Elektrik ve Elektronik Bölümü öğrencisi olan Yekmer Şimşek tarafından hayata geçirilen ‘ogrence.net’, dershane, veli ve öğrenci arasındaki etkileşimi sağlayan web tabanlı bir çözüm niteliği taşıyor. Birçok dershanenin kendi yazılımlarına sahip olmadığı, olanlarınsa istedikleri verimi alamadıkları fikrinden yola çıkarak kurulan ‘ogrence.net’, dershanelerin internet üzerinde kullanımını sağlamak üzere geliştirilen bir iş modeli olma özelliği taşıyor.

Pabbuc.com İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fizik Bölümü’nden mezun olan Serdar Yaman ve Göker Ezberci’nin kurduğu pabbuc.com, internet üzerinden ayakkabı, çanta ve aksesuar satıyor. Babasının ayakkabı sektöründe olmasından dolayı ayakkabı pazarını çok yakından tanıyan ve daha önce çeşitli yazılım şirketlerinde çalışan Serdar Yaman ve teknoloji şirketlerinde çalıştıktan sonra kendi hosting firmasını kuran Göker Ezberci tarafından hayata geçirilen ‘pabbuc.com’, 2006 yılından bu yana faaliyet gösteriyor.

Sunumax.com 1986 doğumlu Sadık Kocabaşa ve 1990 doğumlu Cem Kocabaşa kardeşler tarafından kurulan ‘sunumax.com’, televizyon sunucusu gibi bir karakterin, sitelerde hareketli olarak ilgili sitenin hedef kitleye anlatmasını sağladığı bir iş modeli niteliği taşıyor. Geliştirdikleri bu teknolojiyle kısa sürede birçok kurumsal firmaya hizmet veren Kocabaşa kardeşler, yarı yapay zekayla online karakterlerin konuşması veya sitelerin içinde belli komutlara göre iletişime geçmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Userspots.com 1983 yılında Ankara’da doğan, 2006 yılında ODTÜ İstatistik Bölümü’nü bitiren, şu anda ise aynı üniversitedeki ODTÜ Enformatik Enstitü’sünde Bilişim Sistemleri Bölümü’nde yüksek lisans yapmakta olan Mustafa Dalcı, 2006’dan bu yana ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nda Web Geliştiricisi olarak çalışıyor. Bilişim sektöründeki ilgi alanları semantik web, insan-bilgisayar etkileşimi ve kullanılabilirlik üzerine olan Dalcı tarafından geliştirilen Userspots, site ve yazılımları kullanıcılar ile test ediyor, göz izleme cihazı ile kullanıcıların göz hareketlerini izliyor ve sitede karşılaşılan sorunları bularak sonuçları yorumluyor, sonucunda da analiz raporu ile çözüm önerileri sunuyor.

Cepkod.com ODTÜ Elektrik Elektronik Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu olan, ardından Koç Üniversitesi MBA programını bitiren, eğitiminin bir dönemini de London Business School’da alan Oğuzhan Aygören ve Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’ mezunu olan Mustafa Alpay, 2008 yılının Ağustos ayında Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin verdiği destekle teknolojik ve yenilikçi iş fikirlerini hayata geçirmek için Imovasyon’u kuruyorlar. Daha sonra ‘cepkod.com’u geliştiren iki ortak, bu kapsamda, gerçek dünyada yaşananların internetle bağlantısını sağlayacak mobil yazılım üzerinde çalışıyorlar.



Tüm Haberler >>

Sosyal medyada bizi takip edin!

En güncel iş ilanlarını, eğitimlerimizi, bizden haberleri ilk siz duyun!