Gelecekte İş Gücünde İnsan Kaynağının Yerini Robotlar Alabilir mi?
3736 görüntülenme
Çocukken izlediğimiz o bilim kurgu filmleri ve diziler ta o zamanlar aklımızı kurcalıyor,sahi mi gerçek mi diye durmadan büyüklerimize sorup duruyorduk
İnsanoğlu tarih sahnesinde yerini aldığı günden bu yana hayal ederek,anlamaya çalışarak,deneyip öğrenerek, öngörerek,çalışıp üreterek insanlığı ilgilendiren her alanda birbirinden değerli keşifleri ile adım adım ilerlemiştir.
Her adım her yenilik insan yaşamını bam başka bir noktaya taşımıştır ve hala taşımaya devam etmektedir.
İnsan kaynağına dayalı iş gücü tarihsel süreç içerisinde ağırlıklı olarak hep ön planda oldu.Kötü çalışma koşulları, sıkıntı yaratan mesai saatleri ve düşük ücretler (bazende boğaz tokluğuna) çalışan kesimlerin başını ağrıtıyordu.
Bilim ve teknolojideki gelişmeler ve insan yönetimi üzerine pozitif gelişmeler ilerledikçe iş gücünde farklı sektörlere ve iş kollarına hitap eden makineler iş süreçlerinin bir parçası olmakla kalmayıp insan kaynağının yardımcısı,eli, kolu,ayağı oldu.
Günümüze geldiğimizde ise bilişim teknolojilerindeki baş döndürücü gelişmeler,internet,akıllı yazılımlar,sektörel otomasyon sistemleri ve robotlar iletişim başta olmak üzere iş,eğitim ve ekonomi alanlarında etkisini her geçen gün göstermektedir.
Sahi! Robotlar gelecekte insan kaynağının yerini alabilir mi? Şu an sizi duyar gibiyim "yok canım daha da neler?"
Soruyu cevaplamadan önce bir kaç şeye değinecek olursak;
İnsan kaynağı bir şirketin en önemli ve de tabiri caizse bazen en maliyetli gideridir.Hatalı işe alım süreçleri,vasat insan kaynakları politikaları,motivasyon düşüklüğü,aidiyet ve bağlılık duygusunun zayıflığına bağlı olarak süreklilik arz eden çalışan sirkülasyonu,işe geç gelmeler,sık sık izin almalar,kuşaklar arası farklılıklar,bir türlü talep göremeyen açık pozisyonlar (özellikle üretim sektöründe) gibi etmenler gelecekte şirketlerin bazı önemli pozisyonlarda robotları tercih etmelerine neden olabilir.
Eğer günün birinde robotlar iş gücüne tam teşekkül halinde katılacak olursa işten çıkarmalar artacak ve işsizlik sorunları ile baş başa kalacağımız kesin gibi.
Şunu da eklemek gerekirse ekonomide,bilim ve teknolojideki hızlı değişime paralel olarak bir çok meslek dalıda tarihe karışacağı kesindir.Zaten bunu şimdiden görebiliyoruz hatta yaşıyoruz.
Bu konuya gelişmiş ülkeler ciddi ciddi kafa yormakta ve çeşitli ar-ge çalışmalarında bulunarak iş gücü planlaması, işsizlik gibi konularda stratejiler üretmeye çalışarak yaklaşmakta olan soruna karşı ne yapılabilirin cevabını almaya çalışmaktadırlar.
Bugün bizler neyi konuşuyoruz;
Doğru pozisyona doğru adayı almayı,oryantasyonu,performans değerlendirmeyi,çalışan eğitimini,yetenekli çalışanı nasıl tutarımı,işveren markasını,çalışan bağlılığını ve motivasyonu güçlü hale getirmeyi,çalışan sirkülasyonu en aza indirmeyi,kurum içi iç iletişimi,ERP kullanıp kullanmamayı,sosyal mecralarda kurumsal olarak yer alıp almamayı vs...
Peki ya yarın?
05/09/2014