Özgeçmişlerde sıkça rastlanan yanlış beyanlar
8768 görüntülenme
Günümüzde yeni mezun veya daha önce mezun olmuş birbirinden pırlanta sayısız genç arkadaş var ki herkes iş arayışında.
Bazılarımız iş bulabilme sevinci yaşarken bazılarımız ise iş bulamamanın üzüntüsü ile kahrolmaktadır. Zira ailesi kıt kanaat imkanlarla maddi manevi destek vermiş sabırla mezun olmasını beklemiş evladının iyi bir işte çalışmasını arzulamaktadır.
İşveren veya kurumsal firma penceresinden bakacak olursak işe alımlarda başvuran adayın okuduğu okul, bitirme notundan çok başvurduğu pozisyona uygunluğu ve hangi başarılarla katkı sağlayacağı istenir.
Bu noktada ortak söylem, eğitim kurumlarının piyasanın istediği ölçütte ve nitelikte insan kaynağı yetiştirememesi dile getirilmektedir.
Bu konu ile ilgili geçen gün okuduğum Sayın Prof.Dr.Türker Baş'a ait Eğitim Şart Fakat Diploma Yeterli mi? yazısına göz atmanızı tavsiye ederim.
Manşet başlığına geri dönersek bu noktada adaylar işe girebilme uğruna özellikle özgeçmişlerde yanıltıcı bilgilerle başvuru yapmakta hatta çok şanslı iseler işe dahi alınmaktadır.
Tabii ki bu etik bir davranış değildir fakat bu sürece götüren nedenleri araştırmak ve çözüm yolları bulmak gerekir.
En sık rastlanan yanıltıcı bilgileri başlıklar halinde incelersek;
Yabancı dil hanesine "İyi derecede biliyorum" ibaresi konulması; Bu noktada mülakatı yöneten yetkili bir anda Türkçe mülakattan İngilizce mülakata geçerek adayın dil yeterliliğini ölçmekte ve adayı anında eleyebilmektedir.
İş deneyimleri ve eğitim bilgileri,
Sertifikalar ve sosyal aktiviteler.
Bu noktada adayların "görüştüm ama kabul edilmedim" demelerinin anlamı yok. Hatalar ve zayıflıklar varsa bunu önce kendisinde araması lazım.
Eğer ciddi bir kariyer hayatı istiyorsanız, eksikliklerinizi gidermeye, dürüst ve samimi olmaya çalışın.
Samimiyet ve dürüstlük başarıya gidilen yolda anahtar iki paradigmadır.
Dil bilmiyorsanız veya eksikleriniz varsa bir an önce bütçeniz yettiği ölçüde eğitim almaya bakın. Hadi bütçeniz de yok o zaman internet var. Girin sanal aleme sayısız videolar ve eğitici sayfalar var, öğrenmeye çalışın.
Kendimden örnek verecek olursam İngilizce öğrenmeye 33 yaşında başladım. Kendi bütçemden ve dinlenme süremden vazgeçip 10 ay bir dil eğitim kurumuna gittim. Öğrenmenin yaşı yok...
Yarı zamanlı veya tam zamanlı çalıştığınız işlerin kısalığı veya uzunluğu önemli değil.
Önemli olan sizin almış olduğunuz iş kültürüdür, ikili ilişkilerdir, sorunlar ve problemler karşısındaki tavır ve önlemlerinizdir, takım çalışmanızdır, zorluklar ve engeller karşısında gösterdiğiniz hoşgörü ve sabırdır.
Deneyimler sadece para kazandırmaz, yukarıda bahsettiğim özellikleri de sizlere aşılar, geliştirir...
Sevgili arkadaşlar; kariyer hayatınız ilerledikçe az kazansanız bile eğer yaptığınız işten mutluluk duyuyor, işvereninizi seviyor ve de arkadaşlarınızla uyum içinde çalışıyorsanız para bazen ikinci planda kalabilmektedir.
İşe girmek zor değildir, önemli olan mutlu ve verimli bir şekilde uzun soluklu bir kariyer hayatı geçirebilmektir.
Özgeçmişleriniz kendinizi kuruma pazarlama araçlarından sadece biridir. Ne kadar doğru ve açıklayıcı bilgiler yer alırsa mülakat süreci boyuncada size yöneltilen sorular karşısında o kadar rahat ve huzurlu olacaksınız...
Sevgi ve saygılarımla;
11/03/2013