İşten Çıkarmada Bir Uygulama Örneği
3271 görüntülenme
Dün yakın bir arkadaşımla görüştüm, çokuluslu bir ilaç şirketinde uzun süredir çalışan arkadaşım işten çıkarılmış. Kendisi ile beraber şirket çalışanlarının toplam %10′u işten çıkarılmış. (Şirket ismini paylaşmayı istemiyorum)
Arkadaşım olayı anlatırken, şirketin çıkanlara vermiş olduğu destek benim çok hoşuma gitti.
Öncelikle kişileri tek tek çağırmamışlar. Grup halinde İnsan Kaynakları davet etmiş ve bu şekilde sıkıntılı süreç kısaltılmış, çalışanlar arasındaki gerginlik azaltılmış. Daha sonra çok güzel bir dille, (ki en önemlisi) durum açıklanmış, giriş kartlarının iptal edildiğini kapıdaki güvenlik görevlisinden öğrenmek zorunda kalmamışlar kişileri günün sonunda çağırmamışlar, ya da herkes çıktıktan sonra "sizi 18:30′da ofise bekliyorum, kalın lütfen" muamelesi yapmamışlar, direk gün içinde durum paylaşılmış.
Kişilere potansiyel suçlu muamelesi yapılmamış, direk mail hesapları kapatılıp,erişimleri engellenmeden, "isterseniz veda mesajlarınızı atabilirsiniz, bilgisayarınızda size ait özel dosyalarınızı alabilirsiniz" şeklinde konuşmalar yapılmış. Arkadaşım çok üzüldüğünü ancak gerçekten hiç gururu kırılmadan, incitilmeden, sinirlenmeden bu süreci yaşadığını belirtti. Kendi gibi çıkarılan diğer kişiler de aynı duygular içindeymiş. Aynı zamanda şirket 4 haftalık bir outplacement hizmetinden de faydalandıracak eski çalışanlarını. Bu şirketin çalışanlarına göstermiş olduğu desteği diğer şirketlerin de uygulaması gerekiyor.
Bana anlatılan bu olayda bir kez daha işten çıkarma gibi kritik süreçlerin iyi yönetildiği takdirde sorunsuz tamamlanabildiğini ve çalışan gözünden yapılanların nasıl algılandığını görebiliyoruz. Gerçekten şunu da unutmamak gerekiyor, yıllarca emek vermiş bir çalışan değersiz biriymiş gibi davranılarak işten çıkarıldığında şirketin imajı çok zedelenmiş oluyor. Aksine böyle medeni uygulamalar yapıldığında şirket imajının pozitif etkilenmesi bile mümkün. Umarım şirketlerinizde bu süreci en sağlıklı şekilde yönetebilirsiniz.>
21/02/2013