Kariyer Planlamada Sık Yapılan Hatalar

Doğru Kariyer Planlama


Kariyer planı yapmanıza rağmen kariyer hedefinize ulaşmakta sıkıntı mı yaşıyorsunuz? İstediğiniz gibi bir iş bulamadınız mı? Çalıştığınız işte mutsuz musunuz? Bir şeylerin yanlış gittiğini mi düşünüyorsunuz?

Kariyer planlaması yaparken aşağıdaki noktalara dikkat edin.

İş arıyorsanız, CV'nizi 64832 üye firmamız içinden seçtiklerinize göndererek, kısa sürede iş bulma şansınızı artırabilirsiniz.

Kariyer Planlamada Sık Yapılan Hatalar

Sabırlı olun

Geçici çözümler aramayın. Maymun iştahlı olmayın. Bir fikirden diğerine atlamayın. Kariyer hedefinize ulaşmak için sabırlı olmalısınız ve hareket planınıza sadık kalmalısınız.

Ne istediğinizi bilin

Kendinizi tanımadan, özfarkındalığınızı artırmadan, güçlü ve zayıf yönlerinizi tanımlamadan, kişilik envanter testi yapmadan kariyer planı yapmayın.

Yardım alın

Kendi başınıza başarılı bir kariyer planlaması yapmak kolay değildir. Üniversite Kariyer Merkezi ya da profesyonel bir kariyer danışmanından yardım almanızda fayda vardır.

Kendi hayallerinizin peşinden gidin

Ailenizin, arkadaşlarınızın, çevrenizin sizden beklentilerine göre bir kariyer planı yapmayın. Kendi hayallerinizin peşinden gidin.

Değişimden korkmayın

Para kazanmanın tek yolu şimdiye kadar çalıştığınız iş değildir. Çalıştığınız işte mutlu değilseniz, kariyer hedefinize giden yolda yön değiştirmekten korkmayın. Bazen yıllarca eğitim aldığınız mesleği bile değiştirmeniz gerekebilir.

İş arama kanallarını artırın

Sadece kariyer sitelerinde iş ilanlarını takip etmeyin. Farklı iş arama yöntemlerini de eş zamanlı olarak kullanın. Mezun derneğine, meslek odasına ya da sivil toplum kuruluşlarına üye olun. Networkünüz ne kadar genişse, aradığınız işe ulaşma şansınız o kadar artar.

Başarısızlıktan korkmayın

Başarıya giden yol başarısızlıklardan geçer. Yeni şeyler denemekten korkmayın. Öğrenmenin yolu denemek ve başarısız olmaktır.
Kariyer Planlama

Geçmişe takılı kalmayın

Geçmişte yaptığınız bir hataya takılı kalmayın. Kimseyi suçlamayın. Pişmanlık duymayın. Kariyer planınıza bağlı kalarak, sabırla hedefinize ilerleyin.

Finansal planlama yapın

Kariyer planlamanızla finansal planlamanız uyumlu olsun. Ev, araba, bireysel tüketim gibi yüksek kredi borçları altına girerek kendinizi sevmediğiniz bir işe esir etmeyin.

İş hayatına erken girin

Akademik kariyer yapmayı düşünmüyorsanız, üniversiteden mezun olur olmaz iş hayatına girin. İş deneyimi ve kıdem kazanırken yüksek lisans yapmak, sizi bir adım öne çıkarır.

Okuyun ve yazın

Kariyer yapmak istediğiniz alanda bol bol kitap, dergi ve blogları okuyun. Hatta blog yazın. Kamera karşısında anlatmayı tercih ederseniz, Vlog yapın, Youtube kanalı açın. Kişisel markanızın oluşmasına büyük katkı yapmış olursunuz.

Sadece maaşa bakmayın

İş ararken sadece maaşı baz almayın. Seçtiğiniz işin kariyer planlamanıza uygun olmasına dikkat edin. Kısa vadede, daha az para kazanabilirsiniz ancak kariyer planınıza bağlı kalarak kendinizi geliştirebilir, uzun vadede, az bulunur bir uzman olmayı başarıp çok daha fazla para kazanabilirsiniz.

Hemen yönetici olmayı beklemeyin

Birkaç senede müdür olmayı beklemeyin. Kariyer planlamanıza sadık kalarak sabırla çalışın, kendinizi geliştirin. Teknik ve iletişim becerilerinizi geliştirin.

Sosyal hayatınıza önem verin

Sadece iş odaklı yaşamayın. İş dışında nefes alabileceğiniz bir hobiniz ve iş dışında arkadaş ortamlarınız olsun. İş ve ev arasında kendinizi hapsetmeyin. Akşamları kendinizi televizyona esir etmeyin.

İşiniz ve eviniz yakın olsun

İşiniz ve eviniz çok uzaksa, her gün yolda saatlerinizi kaybedersiniz. Uzun vadede kariyer hedefinize ulaşabilmeniz için ya evinize yakın bir iş tercih edin ya da işinize göre evinizi değiştirin.
Kariyer Planlama Hatalar

Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayın

Herkesin kariyer planlaması özgün olmalıdır. Herkesin hedefleri, beklentileri, becerileri, kişisel özellikleri farklıdır. Kendinizi kimseyle karşılaştırmadan, kendi çizdiğiniz kariyer yolunda kararlı bir şekilde ilerleyin.

B planı yapın

Karşınıza çıkabilecek sorunları ve riskleri öngörmeye çalışın. Muhtemel riskler üzerine düşünün. Bu risklere karşı bir risk yönetimi planı hazırlayın. B planınız olsun.

Yabancı dilinizi geliştirin

İngilizce'nizi geliştirin. İş yerinde pek İngilizce kullanmıyorsanız, körelmemesi için pratik yapmaya çalışın. İngilizce seviyeniz düşükse, İngilizce kursuna gidin. İngilizce'niz iyi seviyedeyse, ikinci bir yabancı dile yatırım yapın. Mesleğinize ve çalıştığınız sektöre göre sizi farklı kılacak bir yabancı dil seçebilirsiniz.

Yurt dışına çıkın

Uzun süreli kalacak şekilde bir yurt dışı deneyimi yaşamaya çalışın. Yurt dışında yüksek lisans eğitimi, Erasmus, yabancı dil eğitimi, Work&Travel gibi yurt dışı deneyimleri yaşamaya çalışın. AIESEC / IAESTE gibi kurumlarla yurt dışında staj yapın. AGH (EVS) ile gönüllü projelerde sosyal sorumluluk bilinciyle çalışın. Tatillerinizde sık sık yurt dışına çıkın. Yurt dışı iş ilanlarını CVyolla.com üzerinden takip edebilirsiniz.

Yorum Yap

Sorularınızı veya görüşlerinizi burada paylaşabilirsiniz.

İsim:

E-posta:

Yorum:


Kariyer Planlama Tavsiyeleri

Başarılı bir kariyer planlaması için nelere dikkat etmelisiniz? Kariyer planlama üzerine en geniş bilgi bankası CVyolla.com'da!

Kariyer Planlama

Kariyer planı, istediğiniz hedefe ulaşmanızı sağlayan yol haritasıdır. Kariyer planlamasının hedefi sevdiğiniz, iyi olduğunuz ve iyi kazandıran bir iştir.


Detay >>

Kişilik Envanter Testleri

Kişilik envanter testi, karakter analizi yapar ve yetkinliklerinizi ortaya çıkarır. Kendinizi tanımanız ve size uygun iş alanlarını belirlemeniz için size yol gösterir.


Detay >>

Yurt Dışında Kariyer

Küreselleşen dünyada yurt dışında kariyer yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Yurt dışında kariyer planlaması ile ilgili detaylı bilgileri CVyolla.com'da bulabilirsiniz.


Detay >>

Yurt Dışı İş İlanları

Yurt dışındaki iş ilanlarını takip ederek yurt dışında iş bulabilirsiniz. Yurt dışındaki en önemli iş bulma sitelerini CVyolla.com'da bulabilirsiniz.


Detay >>

Kariyer Planlama Üzerine İK Blog Yazıları

Değerli uzmanların başarılı kariyer planlaması üzerine tüm yazıları >>

CVyolla.com İK Blog yazarı Gülsün Müftügil

Çalışmaktan Hayatı Kaçıranlardan mısınız?

Çalışma hayatının sarp ve çetin kayalıklarından hiç birimiz güle oynaya geçmiyoruz bunun farkındayım. Ama hadi biraz sakin olmayı deneyelim.

Gülsün Müftügil
İnsan Kaynakları Yöneticisi
Devamı >>

CVyolla.com İK Blog yazarı Funda İnkaya

İnsan Kaynaklarında Çalışmak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?

Aslında 4 yıllık lisansını bitirmiş olan herkes insan kaynaklarında işe başlayabilir. Ama o işi sürdürebilmeniz için bu eğitim yeterli değildir. İnsan kaynaklarının hangi süreçlerinde uzmanlaşmak istediğinize net olarak karar vermeniz gerekir.

Funda İnkaya
İK Danışmanı, Eğitmen
Devamı >>

CVyolla.com İK Blog yazarı Ayşe Başer

Özfarkındalık

Üniversiteden yeni mezun olmaya adaylara ve halen kendini tanıyamamış olanlara önerebileceğim bir egzersiz var. Beyaz tertemiz bir A-4 kağıt alın, sakin bir köşeye çekilin...

Ayşe Başer
İnsan Kaynakları Danışmanı, Eğitmen
Devamı >>

CVyolla.com İK Blog yazarı Gizem Aydemir

Başarılı bir başlangıç için ilk 90 güne dikkat

İşe başlamanızı takip eden ilk aylar çok önemli. İşte Amerikalı uzman Susan W. Miller'dan, ilk birkaç ayınızı başarıyla tamamlayabilmeniz için öneriler...

Gizem Aydemir
İnsan Kaynakları Uzmanı, Blogger, Yazar
Devamı >>

Aradığınız İşi Hemen Bulun!

CVyolla.com'da 64832 üye firma eleman arıyor.


İŞ BUL


Sosyal medyada bizi takip edin!

En güncel iş ilanlarını, eğitimlerimizi, bizden haberleri ilk siz duyun!