İK Blog

Özfarkındalık


Yazar: Ayşe Başer

Etiketler: özfarkındalık, kişisel gelişim, kariyer planlama

Görüntüleme Sayısı 3964 görüntülenme

Geçen yıl "Ben Kimim, Neyim" isimli yazımdan sonra birçok kişinin google'da bu kelimelerle aratıp bu yazıya ulaştığını görmek beni şaşırtmıştı. İnsan niye bir arama motoruna "Ben kimim?" diye yazsın!

Üniversiteden yeni mezun olmaya adaylara ve halen kendini tanıyamamış olanlara önerebileceğim bir egzersiz var. Beyaz tertemiz bir A-4 kağıt alın, sakin bir köşeye çekilin ve bu kağıda güçlü zayıf geliştirmek istediğiniz yönlerinizi yazın ve bunların üstesinden nasıl gelebileceğinizi düşünün ve 10 yıl sonra kendinizi ne yapıyor olarak gördüğünüze dair hayallerinizi yazın.... Şüphesiz bu çalışmanın ardında özfarkındalık bilinci yatıyor. Hayatta başkasından kopya çekemeyeceğiniz tek sınav kendi yaşam sınavımızdır. Demek ki önce kendimizle tanışmalıyız.

Burada temel olarak kabul etmemiz gereken birinci gerçek aklımızın veya zihnimizin daima hoşlandığı hayallerin peşinden koştuğu gerçeğidir. Budizm felsefesine göre bir insana başkası zarar verebilir veya ondan nefret edebilir ancak insanın yanlış şekilde yönettiği zihninin kendisine verdiği zarar en fazla olandır.

Özfarkındalığın tanımını kendi duygusal dünyamızı tanımak bizi harekete geçiren dürtülerimizden haberdar olmak, bu dürtülerin bizim ve çevremizdeki diğerlerinin davranışlarını nasıl şekillendirdiğinin farkına varmamızdır.



Özfarkındalığımız geliştikçe güçlü yönlerimizi daha iyi tanır ve sınırlarımızı daha iyi belirleriz Doğru tercihler yapmaya başlarız. Düşüncelerimizin, inanç sistemimizin diğerlerinin değerlerine nasıl etki ettiğine dair fikrimiz ve diğerlerinin bazı durumlarda kendilerini nasıl hissettiğine dair empatimiz gelişir.

Daha sonraki aşamada, duygularımızı daha net tanımaya başlarız. Duygularımızı kabartan yoğun patlamalar kişisel önyargılarımız ve tercihlerimizin ön plana geldiği durumlarda bunu algılar ve daha kontrollü oluruz. Başkalarından gelen geribildirimlere karşı olumsuz bile olsalar savunmaya geçmeden dinlemeyi ve değerlendirebilmeyi başarırız.

Bir sonraki aşamada ise, duygularımızın hareketlerimize olan etkisini daha iyi kavrayarak onları kontrol etmeye başlarız öyle ki, bize karşı olan en zorlayıcı etki karşısında bile soğukkanlı kalabilir hatta gülerek karşılayabiliriz.

Son olarak, duygularımızı yönetebiliriz. Zorluklarla karşılaşma durumunda olumlu ve pozitif kalabilmeyi becerebilir stres düzeyimizi mantığımla ayarlayabilmeyi başarırız. En güzeli ise artık ne zaman ve hangi durumda güçsüz düştüğümüzü ve yardım istememiz gerektiğini artık biliyoruzdur.

06/03/2013

Yorum Yap

Sorularınızı veya görüşlerinizi burada paylaşabilirsiniz.

İsim:

E-posta:

Yorum:


Ayşe Başer - CVyolla.com İK Blog sayfasında İnsan Kaynakları makaleleri yazıyor.

Ayşe Başer

İnsan Kaynakları Danışmanı, Eğitmen

  
  

ODTÜ İstatistik (B:SC) ve Yeditepe Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) derecelerine sahip. Kariyerinin ilk 6 yılı tekstil sektöründe kendi aile şirketinde Pazarlama ve Satış alanında her kademede görev alarak başladı. Sonrasında İstanbul Sanayi Odası'nda Dış Ekonomik İlişkiler Müdürü, Sabancı Üniversitesi'nde İnsan Kaynakları Kıdemli Uzmanı olarak devam etti ve 2006 yılından itibaren serbest danışman ve eğitmen olarak çalışmaktadır. Almanca ve İngilizce bilen Başer evli ve 2 çocukludur.

İK Blog Sayfalarımız

İş arama sürecinizde size yardımcı olacak tüm İK blog yazıları >>

Etkili CV Hazırlama

CV Hazırlama
Blog Yazıları

Etkili CV hazırlama, CV örnekleri, kapak mektubu (ön yazı) ve niyet mektubu (motivasyon mektubu) yazımı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İş Görüşmesi Mülakat

İş Görüşmesi
Blog Yazıları

İş görüşmesinde başarılı olmanın yolları, gelebilecek mülakat soruları, beden dili, giyim tarzı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

Kariyer Planı

Kariyer Planlama
Blog Yazıları

Doğru bir kariyer planı hazırlama, meslek seçimi, yurt dışında kariyer, kamuda/devlette kariyer, akademik kariyer gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İş Hayatı, Kariyer

İş Hayatı, Kariyer
Blog Yazıları

İş hayatında başarılı olmanın yolları, mutlu bir kariyer, kişisel gelişim ve iş arama süreci gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İnsan Kaynakları Blog Yazarları

Paylaştıkları bilgi ve deneyimleri ile iş arama sürecinize destek verecek tüm İK blog yazarları >>

Aradığınız İşi Hemen Bulun!

CVyolla.com'da 64957 üye firma eleman arıyor.


İŞ BUL


Sosyal medyada bizi takip edin!

En güncel iş ilanlarını, eğitimlerimizi, bizden haberleri ilk siz duyun!