İK Blog

Siz 'Başarılı Bir Kariyer'den Ne Anlıyorsunuz?


Yazar: Banu Çakar

Etiketler: kariyer planlama, başarı

Görüntüleme Sayısı 10342 görüntülenme

"Başarılı bir kariyer" deyince insanlar ne anlıyor?

İnsanların çalıştıkları çok uluslu veya tek uluslu firmaların büyüklüklerine göre kariyerlerinde başarılı sayılmalarına inananlardan değilim. Şöyle izah etmeye çalışayım:

5-10 mülakat yaparak girilen, bir sürü elemelere tabi tutulduğunuz ve birilerini geçerek (veya geçtiğinize kanaat getirilerek!) işe başladığınız veya halihazırda çalışmaya devam ettiğiniz firmanın janjanlı ismi-etiketi elbette sizin ülkenin genel düzeyine göre bazılarından başarılı olduğunuzu gösterir bu doğru ancak tek başına sizin başarılı bir kariyeriniz olduğunu veya başarılı bir kariyere adım attığınızı ifade etmez.

Görüştüğüm bir İK yöneticisi bana bu durumu şöyle izah etmişti, bayıldım: Dedi ki; "Orda herkes çok iyi. İyilerin arasında iyi olmak bir başarı değil, sıradan bir şey..." Bugün bu yazımda değinmek istediğim konu da tam olarak bu. Bu durumun orda çalışan insanları ne kadar yorduğunu düşünebiliyor musunuz? İnsanların birbirlerini varolmak ve bu sözde mücadelede ayakta kalmak için ne kadar çokça hiçe sayabileceklerini ve birbirlerinin üzerlerine ne kadar kolayca basabileceklerini ve hepsinin de bir bahanesi olduğunun. Sebep-i bahanemiz efenim : "Performans"...

İlanlarda okuduğunuz/okuduğumuz "sektöründe lider bir firma"da işe başladığınızda bu kariyerinizin başarılı olduğunu değerlendirmemiz için tek başına bir etken olmamalıdır. Kendi kendinizi de böyle değerlendirmeyin. Başarısız olarakta görmeyin ancak kariyerde başarıyı iyi tanımlayın.



Bence herkesin kendi için "başarılı bir kariyer nedir, ne anlam taşımaktadır?" tanımı olmalı. Böylelikle insanların sizin hakkınızda yaptıkları "başarılı veya başarısız" yorumları sizi bağlamaz. Sizin için bir önem arzetmez. Çünkü kariyerde "başarı" diye tanımladıklarınıza ulaştınız mı, onları gerçekleştirdiniz mi veya gerçekleştirecek bir yolda mı ilerliyorsunuz? Tüm bunların değerlendirmesini zaten bizzat yapması gerek kişi yani siz yapmışsınızdır.

Yüksek lisans İnsan Kaynakları dersi hocam Sn.Tunç Bozbura "Kariyer ve Yetenek Yönetimi" başlıklı konuyu işlerken bir dersimizde çok güzel söylemişti, hafızama kazınmıştır. "Kariyer yönetilmez, planlanır." Buradan hareketle çıkabilecek sonuç şudur; tüm büyük/orta/küçük şirketler kişilerin kariyerlerini yönetmezler, yönetemezler sadece planlarlar. Kariyerinin yönetimi sadece kişinin/çalışanın elindedir.

Çünkü kariyer planlama, kişinin hayatı boyunca yapmayı tasarladığı görevleri, ulaşmak istediği hedef ve pozisyonları kısacası kendi geleceğini tıpkı birbirine kenetlenen halkalar halinde planlaması anlamına gelir. Kariyer planlama sürecinde kişi kendisini tanır, yeteneklerini, değerlerini ve ilgi alanlarını belirler.

İnsanların özgeçmişlerinde yazan, etiketli firmalar ve parlak ünvanlar elbette saygı duyulacak ve takdir edilecek hususlardır ancak bu kişinin başlı başına ilk evvela "kişi" olarak sonra bir "çalışan" olarak başarılı olduğunu göstermez. Sizin bir "kişi" olarak başarılı sayılıp sayılmadığınızın sonucunu vermez. Firmalar bir "çalışan" olarak sizi zaten değerlendiriyor. Başarıyı ölçümlendirmek için performans ve yetkinlik değerlendirme yapılıyor. Yıl boyunca ulaşılmak üzere hedefler veriliyor. Sonuçlar değerlendirilip, puanlandırılıyor. Bunun sonucunda zincirin zayıf halkaları eleniyor.

Başarılı bir kariyerde olup olmadığınızın değerlendirmesini evvela kendiniz yapmalısınız. Bunu yapabiliyor olmalısınız. Kendinize tamamıyla objektif bakmaya gayret ederek şu soruların cevaplarını vermelisiniz :

  • İstediğiniz bir iş yerinde mi çalışıyorsunuz?
  • İstediğiniz bir işi mi yapıyorsunuz?
  • İstediğiniz ve mutlu olduğunuz bir çalışma ortamında mı çalışıyorsunuz?
  • Bu siz misiniz? Yaptığınız iş sizi tatmin ve sizi ifade ediyor mu?
  • İş hayatınızda yeterince "etik" misiniz veya yeterince "acımasız" mısınız?
  • İş hayatında duygu yoktur, ruh yoktur diyenlerden misiniz?
  • Yaptığım iş benim kendimi tanımlama nedenim, yaptığım iş benim hayatım mı diyorsunuz?
  • Esasen yapmak istediğiniz başka işler, gerçekleştirmek istediğiniz başka düşünceleriniz var mı?
  • Bir şeylerde zaman kaybettiğinizi mi düşünüyorsunuz?
  • Önceliğiniz nedir? Unvan mı bekliyorsunuz, insiyatif mi, sorumluluk mu? Hepsini mi yoksa bambaşka bir şeyleri mi?
  • Gerçekten yetenekli olduğunuz yer/alan neresi?
  • Ne için bu iş yerindesiniz? Para mı, hayat güvencesi mi, rahatlık mı, mutluluk mu, tatmin için mi yoksa hiç biri mi?

    Ne zaman ki kendinize bir vizyon oluşturmaya, kariyer hedefleri belirlemek için yeteneklerinizi veya yeteneksizliklerinizi keşfetmeye odaklanarak araştırmaya, kendinizi tanıma ve değerlendirme çabasına başlarsınız, o zaman bireysel kariyer yönetiminiz de başlamış olur. Daha sonraki basamak, yukardaki sorulara verdiğiniz cevaplar dahilinde belirlediğiniz hedeflerinize odaklanıp amacınız için çalışmalara ve hareket etmeye başlamaktır veya içinde bulunduğunuz organizasyonu tanıyıp birlikte hareket etmektir.

    Hatırlayın lütfen; her şey bir risktir ancak hiç risk almamak daha büyük bir risktir.

    Başkalarının "Başarılı veya başarısız bir kariyeri var" diye söylüyor olması(neye göre, kime göre??!!), sizin kendinizi başarılı kabul edip etmemeniz kadar önemli ve kayda değer değildir.

    21/11/2012

  • Yorumlar


    Selman Toruk    26/09/2019 11:33
    Fikirleriniz gerçekten çok aydınlatıcı ve kayda değer. Bu konuda birçok insanın cevap aradığı sorularına cevap verdiniz.

    Veysel Kökhan   19/02/2019 00:34
    Aynen katılıyorum, size çok teşekkür ederim.


    Yorum Yap

    Sorularınızı veya görüşlerinizi burada paylaşabilirsiniz.

    İsim:

    E-posta:

    Yorum:


    Banu Çakar - CVyolla.com İK Blog sayfasında İnsan Kaynakları makaleleri yazıyor.

    Banu Çakar

    Aras Kargo A.Ş. Eğitim Md, Profesyonel Blogger, Yazar

      
      


    60 aylıkken okula başlayanlardan... "Uludağ Üniversitesi İİBF "Maliye" bölümü lisans, Bahçeşehir Üniversitesi "İşletme" yüksek lisans ve European School of Economics "Visionary Leadership" programı mezunu. 60 aylıkken okula başlayanlardan... "Uludağ Üniversitesi İİBF "Maliye" bölümü lisans, Bahçeşehir Üniversitesi "İşletme" yüksek lisans ve European School of Economics "Visionary Leadership" programı mezunu. 2003'dan beri aktif olarak İnsan Kaynaklarının içinde olan Banu Çakar, halihazırda Türkiye'de 10.000 kişilik dev bir aile olan Aras Kargo A.Ş'de "Eğitim Müdürü" olarak çalışma hayatını sürdürmektedir. Uzmanlık Alanları: Stratejik insan kaynakları yönetimi, vizyoner liderlik, liderlik yetileri geliştirme, ruhsal zekanın insan hayatına etkileri, farkındalık-bilinç-algı, performans kapasitesinin artırılması (performans/potansiyel), duygusal zekanın yöneticilikte önemi, empati-başarı-motivasyon ve kişisel markalaşma... banucakar.com ve liderlikruhu.com blog sitelerinde yazılarını paylaşmaktadır. Ruhsal Zeka(SQ) ve Liderlik kavramlarını birleştiren “RUH’unla Düşün!” kitabının yazarıdır.

    İK Blog Sayfalarımız

    İş arama sürecinizde size yardımcı olacak tüm İK blog yazıları >>

    Etkili CV Hazırlama

    CV Hazırlama
    Blog Yazıları

    Etkili CV hazırlama, CV örnekleri, kapak mektubu (ön yazı) ve niyet mektubu (motivasyon mektubu) yazımı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


    Detay >>

    İş Görüşmesi Mülakat

    İş Görüşmesi
    Blog Yazıları

    İş görüşmesinde başarılı olmanın yolları, gelebilecek mülakat soruları, beden dili, giyim tarzı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


    Detay >>

    Kariyer Planı

    Kariyer Planlama
    Blog Yazıları

    Doğru bir kariyer planı hazırlama, meslek seçimi, yurt dışında kariyer, kamuda/devlette kariyer, akademik kariyer gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


    Detay >>

    İş Hayatı, Kariyer

    İş Hayatı, Kariyer
    Blog Yazıları

    İş hayatında başarılı olmanın yolları, mutlu bir kariyer, kişisel gelişim ve iş arama süreci gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


    Detay >>

    İnsan Kaynakları Blog Yazarları

    Paylaştıkları bilgi ve deneyimleri ile iş arama sürecinize destek verecek tüm İK blog yazarları >>

    Aradığınız İşi Hemen Bulun!

    CVyolla.com'da 64957 üye firma eleman arıyor.


    İŞ BUL


    Sosyal medyada bizi takip edin!

    En güncel iş ilanlarını, eğitimlerimizi, bizden haberleri ilk siz duyun!