Sözsüz Konuşmanın Önemi
5540 görüntülenme
Prof. Dr. Albert Mehriban'ın 1960'lı yıllarda iletişime dair yapmış olduğu araştırma sonuçları şöyledir:
"Söz (%7), ses tonu (%38) ve beden dili (%55)". Günümüzde hala geçerliliğini koruyan bu araştırma sonucundan hareketle; iş görüşmelerinde beden dili, kullanılan sözler ve bunları ifade ediş biçimleri -ses tonu,vurgu, anlatım vb. ? iş görüşmelerinde etkili faktörlerdir. Beden dili konusunda bilinçli olmak, yani hem kendi bedenimiz üzerinde hakimiyet kurmak, hem de karşı tarafın beden hareketlerinin taşıdığı anlamları farketmek sadece kariyer yaşamımızın başlangıç aşaması olan iş görüşmelerinde değil, profesyonel yaşantımızın her aşamasında bize önemli avantaj sağlar.
İş görüşmelerinde başarı sağlamada adayın sahip olduğu teknik ve uzmanlık alanıyla ilgili bilgileri, sözlü ifadeleri kadar, görüşme sırasında sergilediği sözsüz iletişim mesajları da etkilidir. Benzer biçimde aday, görüşme sırasında görüşmecinin beden dili göstergelerinden de karşısındaki kişinin ilgi düzeyini tespit edebilir.
Yapılan araştırmalar, görüşmede adayla ilgili ilk izlenimlerin ilk 5 dakikada hatta ilk 30 saniyede oluştuğunu ve bu izleniminde kolay kolay değişmediğini ortaya koymaktadır. İlk izlenimin kötü olması halinde durumun düzeltilmesi ise çok uzun bir zaman ve çaba gerektirmektedir. İlk izlenimi olumlu kılan tutum ve davranışlar şöyle sıralanmaktadır:
"Görüşmeden 15-20 dakika önce orada olmak, görüşmeyi yürütecek kişinin elini sıkmak, "oturun" demeden oturmamak, gülümsemek, görüşmeciyle göz teması kurmak, dik oturmak, dinlerken herhangi bir şeyle oynamamak,aktif ve insiyatifli olmak ancak gereksiz konulara girmemek."
Görüşmecinin adayla ilgilendiğini gösteren, olumlu anlamlar çıkaracak beden dili göstergelerine örnekler ise; öne doğru eğilip oturması,notlar almaya başlaması,telefon görüşmelerini iptal etmesi, göz teması vb. Görüşmecilerin adayla ilgilenmediğini gösteren olumsuzluk ifadesi olan beden dili göstergeleri ise; geriye doğru yaslanma, ayakların ve/veya ellerin sallanması, kolların kovuşturulması, göz temasının kesilmesi, başka şeyler uğraşma vb.
O halde ilk izlenime dikkat etmeli ve bunun olumlu olması için gerekli ses tonu, beden dili ve sözlere dikkat etmeliyiz...
29/01/2013