İK Blog

Yaşı geçkinler için kariyer önerileri


Yazar: Ahmet Veli Olgundeniz

Etiketler: kariyer ve yaş

Görüntüleme Sayısı 3494 görüntülenme

40'ın üzerine çıkmışsanız ve hatta yaş 50'ye dayanmışsa iş aramak gerçekten bir kabusa dönüşebilir. Özellikle iyi bir eğitim almış ve derin bir iş deneyimine sahipseniz iş bulmak biraz daha zor.

Herkes deneyimli elemanla çalışmak ister ama sizinle iş görüşmesi yapan kişinin neredeyse yaşı kadar bir deneyime sahipseniz sorunlar başlar. Öncelikle çocuğunuz yaşındaki iş arkadaşlarınızla gerçekten iyi bir ekip çalışması yapabilecek misiniz veya deneyim, bilgi ve beceriniz yönetim kademesindekiler için bir tehdit olarak algılanabilir mi?

Avrupa ve Amerika'da iş arayan insanlara karşı yaşlarından dolayı ayrımcılık yapmak kanunen suçtur. Türkiye'de sanıyorum bu anlamda bir düzenleme yok. Varsa bile uygulanıyor mu bilmiyorum.

İşveren açısından yaşlı elemanlarla çalışmanın bazı sakıncaları var. Her işveren alacağı elemanı mümkün olan en uzun süre çalıştırmak ister çünkü bir çalışanın şirket için tam anlamıyla verimli olmaya başlaması ve kurum kültürüne uyum sağlaması belli bir zaman alır. Ancak üç beş sene sonra emekli olacak bir kişiyi işe aldığınız zaman kişi en verimli olmaya başlayacağı anda "Hadi bana eyvallah" diyebilir.

Mesela işe alım uzmanları adaylara "Bundan beş yıl sonra kariyerinizde nasıl bir noktada olmak istersiniz" diye klasik bir soru sorduğunda nasıl bir yanıt alabilir?

Günümüzde rekabet koşulları iyice ağırlaştı. Takım olarak çalışmayan şirketler birer ikişer piyasadan siliniyor. Sizden ortalama 20 yaş küçük insanlarla aynı havayı soluyabilir misiniz? Peki ya onların enerjisine ayak uydurabilir misiniz? Esprilerine gülüp, aynı ortamda bulunmaktan zevk alır mısınız?

Peki ya ücret konusu ne olacak? Büyük ihtimalle evvelki işlerden aldığınız ücretin altında bir ücret teklifiyle karşılaşacaksınız. Bunu kabullenip gayretle çalışabilecek misiniz?



Enerjinizi Gösterin

Peki ne yapacağız? Öncelikle iş görüşmesi yaparken karşınızdaki insana sorumluluk almaya hazır ve enerji dolu olduğunuzu göstermeniz gerekir. Yeni bir işe başlama konusunda heyecanınızı aktarmaya çalışın. Bu işi emekli olana kadar takılacağınız bir liman olarak değil, geçmiş tecrübelerinizden de istifade ederek daha büyük projeleri gerçekleştirebilmek için bir fırsat olarak gördüğünüzü ve bu pozisyonda mümkün olan en uzun süre çalışmak istediğinizi anlatın.

Derin iş tecrübeniz sayesinde sorumluluklarına müdrik bir çalışan olacağınızı ve hata yapma yüzdenizin daha az olacağını, ayrıca bilgi ve deneyimlerinizin işyerine avantaj getireceğini ihdas ettirin.

Ücret Konusu

Size istediğiniz ücretin ne olduğu sorulduğunda asla tek bir rakam söylemeyin. Bana sorarsanız pozisyonun piyasadaki alt ve üst aralığını belirtmeniz ve bu arada uygun bir ücretin yerinde olacağını söylemeniz uygun olacaktır.

Son olarak sizin işi görmek için yeterli enerjinizin olup olmadığı ve uyumlu olup olamayacağınız sorulacaktır. Bu soruya da aslında STAR tekniğiyle yanıt verilmesi yerinde olur. Ancak bunu anlatmak için yerim kalmadı. Kısaca daha önce yapmış olduğunuz bir çalışmayı örnek olarak anlatarak çalışma metodunuz ve temponuz hakkında bilgi verin.

Aslında böyle bir soruda sizin erken veya geç çalışma saatlerine, yoğun tempoya ayak uyudurup uyduramayacağınız da sorgulanır. Burada sakın "Çok çalışırım, erken gelir geç giderim" demeyin. Esas olan işin gerektirdiği kadar çok çalışmak ve yine gerekli olduğu zamanlar erken gelmek veya gitmektir.

İyilikle kalın...

15/07/2013

Yorum Yap

Sorularınızı veya görüşlerinizi burada paylaşabilirsiniz.

İsim:

E-posta:

Yorum:


Ahmet Veli Olgundeniz - CVyolla.com İK Blog sayfasında İnsan Kaynakları makaleleri yazıyor.

Ahmet Veli Olgundeniz

İnsan Kaynakları Yazarı, İletişim Uzmanı

  
  


İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Yeni Asır İnsan Kaynakları Gazetesi editörlüğü ve köşe yazarlığı yaptı. Yeni Asır TV’de de Kariyer Doktorum adında bir televizyon programı hazırlayıp sundu. Şu anda Medical Park İzmir Hastanesi'nde Kurumsal İletişim ve Eğitim Koordinatörü olarak çalışmaktadır. İş yaşamı, insan kaynakları ve kariyer alanlarında şu ana kadar 400’ün üzerinde köşe yazısı yayınlanan ve 300 TV programı yapan Olgundeniz, "İş Görüşmelerinin 40 Zor Sorusuna 40 Mükemmel Yanıt" ve "Manipülatörün Cep Kitabı" adında iki kitap yazmıştır. Kariyer Doktoru blog sayfasında yazılarını yayınlamaktadır.

İK Blog Sayfalarımız

İş arama sürecinizde size yardımcı olacak tüm İK blog yazıları >>

Etkili CV Hazırlama

CV Hazırlama
Blog Yazıları

Etkili CV hazırlama, CV örnekleri, kapak mektubu (ön yazı) ve niyet mektubu (motivasyon mektubu) yazımı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İş Görüşmesi Mülakat

İş Görüşmesi
Blog Yazıları

İş görüşmesinde başarılı olmanın yolları, gelebilecek mülakat soruları, beden dili, giyim tarzı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

Kariyer Planı

Kariyer Planlama
Blog Yazıları

Doğru bir kariyer planı hazırlama, meslek seçimi, yurt dışında kariyer, kamuda/devlette kariyer, akademik kariyer gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İş Hayatı, Kariyer

İş Hayatı, Kariyer
Blog Yazıları

İş hayatında başarılı olmanın yolları, mutlu bir kariyer, kişisel gelişim ve iş arama süreci gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İnsan Kaynakları Blog Yazarları

Paylaştıkları bilgi ve deneyimleri ile iş arama sürecinize destek verecek tüm İK blog yazarları >>

Aradığınız İşi Hemen Bulun!

CVyolla.com'da 64804 üye firma eleman arıyor.


İŞ BUL


Sosyal medyada bizi takip edin!

En güncel iş ilanlarını, eğitimlerimizi, bizden haberleri ilk siz duyun!