İK Blog

Yöneticilerin Masasında Yer Almak


Yazar: Derya Gönüllü Atacık

Etiketler: yöneticilik

Görüntüleme Sayısı 2923 görüntülenme

Gündelik işlerin arasından kafanızı kaldırıp, çalıştığınız kurumun müşterileri ilişkileri, ürünleri veya stratejileri ile ilgili fikirler üretebiliyor musunuz? Yöneticileriniz bu gibi idari konularda sizin görüşlerinize başvuruyorlar mı?

Eğer bu sorulara "evet" diyebiliyorsanız, yöneticiler arasında kendinize bir yer edinmeyi başarabilmişsiniz demektir. Eğer henüz o noktada değilseniz aşağıdaki ipuçları size yöneticiler masasında bir koltuk edinmenin kapılarını açabilir.

İşinizi tanıyın

Sadece kendi departmanınızda değil tüm kurum içerisinde olup bitenlerden haberdar olun. Müşterilerinizi tanıyın. Satış, üretim, kalite ve finans departmanlarında çalışanların nelerle uğraştığı hakkında fikir sahibi olun.

Sorumluluk alın

Şirketin hedeflerinin sizin hedefleriniz olduğunu unutmayın. İnsan kaynakları departmanı olarak, şirketin hedeflerini bilerek, bu hedeflere ulaşmayı sağlayacak personeli bulmanın sizin işiniz olduğunun farkında olun.

Görevinize hakim olun

Çalışanlar gelip size konunuzla ilgili fikir danıştıklarında onları geri çevirmeyin. Hepsine elinizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışın. Eğer danışılan konuyu bilmiyorsanız, zaman isteyin, öğrenin ve nihayetinde yardımcı olun.

İşinizde kendi iş yerinizmiş gibi çalışın

Sadece görev tanımınızı tamamlayıp ofisi terk etmeyin. Çalışanlarınızla düzenli toplantılar yapıp, onlardan raporlar alın. Kurumsal hedeflere ulaşmak için yapılması gerekenleri, departmanınızda görevli personele bir iş listesi halinde iletin. Verdiğiniz bir sorumluluğu takip edin, en doğru şekilde yerine getirildiğinden emin olun.



Ölçülebilir hedefler tanımlayın

İnsan kaynakları departmanı kurumun hedeflerini belirlemekle yükümlüdür. Aynı zamanda İK departmanına özgü hedefleri tanımlamak ta öyle. Bunları ölçülebilir ve hesaplanabilir hale getirmeniz şart. Bu sayede yaklaşık değil, kesin sonuçları ortaya koyabilirsiniz.

Müşteri memnuniyeti anketleri veya eğitim harcamaları gibi somut bir şekilde ölçülebilir veriler ile çalışın.

İnsanlara çözümler önerin

Bir gün içerisinde size bir konuyu danışmak için kaç kişi masanıza geliyor? Orta boy bir işletmede hiyerarşik olarak kurumun farklı statülerine sahip en az birkaç kişi sizden yardım istemiyorsa, çözümü başka yerde arıyorlar demektir.

Görüşlerinizi destekleyen somut kaynaklar olsun

Rakamlarla aranızın iyi olması şart. Bilmeniz ve paylaşmanız gereken her şeyin somut bir dayanağı olmazsa, insanları yanlış öneriler verebilir, kendi kararlarınızda yanılabilirsiniz.

Teknoloji ile barışın

Maaş artışı bilgilerinize mi ihtiyacınız var? Kimin bu yıl ne kadar izin kullandığını mı görmek istiyorsunuz? Son üç ayın eğitim masraflarını mı görmeniz gerekiyor? Bunların hepsi kağıt üzerinde halledilebilir. Ama eğer vaktiniz değerliyse, tüm bu konularda size yardımcı olabilecek bilgisayar programları bulabilirsiniz.

Yeni ve daha faydalı sistemlere yönelin

Bir toplantıya katılımı ölçmek için imza alabilirsiniz. Ya da isme yazılmış teşekkür kağıtları dağıtabilirsiniz. Bu ikisi arasındaki fark bir sonraki toplantıya katılım oranını etkileyecektir. Daha uygun olduğunu düşündüğünüz sistemlere geçmek için tereddüt etmeyin. Yenilik, gelişimin bir parçasıdır.

Kendinizi geliştirmekten vazgeçmeyin

Elinize geçen her fırsatta bilgi birikiminizi arttırmaya çalışın. Örneğin gerektiğinde fikir danışabileceğiniz birini işe almaktan çekinmeyin. İK ile ilgili konferanslara, seminerlere katılın, konuyla ilgili uzman tarafından hazırlanmış internet sitelerini ziyaret edin. Her yıl en az 40 saatlik eğitime katılın ve katıldığınız eğitimler sadece İK ile sınırlı olmasın. Sizi öğrenmeye itecek sorular soran insanlara fırsat verin. Onlara cevap vermek için çalışmak, sizi öğrenmeye itecektir.

Tüm bunları hakkını vererek gerçekleştirirseniz, yöneticiler arasında bir yeriniz olacaktır. Kolay bir iş olmadığı kesin ama uğraşlarınızın karşılığını alacaksınız.

07/12/2012

Yorum Yap

Sorularınızı veya görüşlerinizi burada paylaşabilirsiniz.

İsim:

E-posta:

Yorum:


Derya Gönüllü Atacık - CVyolla.com İK Blog sayfasında İnsan Kaynakları makaleleri yazıyor.

Derya Gönüllü Atacık

İnsan Kaynakları Yöneticisi

  
  

Yeditepe Üniversitesi burslu Uluslararası ilişkiler mezunu. ODTÜ'de İnsan Kaynakları üzerine eğitim aldı. Şu anda Yapı Merkezi / Yapıray Railway Construction şirketinde İK müdürü olarak çalışıyor.

İK Blog Sayfalarımız

İş arama sürecinizde size yardımcı olacak tüm İK blog yazıları >>

Etkili CV Hazırlama

CV Hazırlama
Blog Yazıları

Etkili CV hazırlama, CV örnekleri, kapak mektubu (ön yazı) ve niyet mektubu (motivasyon mektubu) yazımı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İş Görüşmesi Mülakat

İş Görüşmesi
Blog Yazıları

İş görüşmesinde başarılı olmanın yolları, gelebilecek mülakat soruları, beden dili, giyim tarzı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

Kariyer Planı

Kariyer Planlama
Blog Yazıları

Doğru bir kariyer planı hazırlama, meslek seçimi, yurt dışında kariyer, kamuda/devlette kariyer, akademik kariyer gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İş Hayatı, Kariyer

İş Hayatı, Kariyer
Blog Yazıları

İş hayatında başarılı olmanın yolları, mutlu bir kariyer, kişisel gelişim ve iş arama süreci gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İnsan Kaynakları Blog Yazarları

Paylaştıkları bilgi ve deneyimleri ile iş arama sürecinize destek verecek tüm İK blog yazarları >>

Aradığınız İşi Hemen Bulun!

CVyolla.com'da 64804 üye firma eleman arıyor.


İŞ BUL


Sosyal medyada bizi takip edin!

En güncel iş ilanlarını, eğitimlerimizi, bizden haberleri ilk siz duyun!