İK Blog

İş Görüşmesinde Bu 10 Kusurlu Hareketten Kaçının!


Yazar: Bürke Çınar

Etiketler: iş görüşmesi, mülakat

Görüntüleme Sayısı 5414 görüntülenme

Önceki yazılarımda da paylaştığım "iş görüşmesinde neler yapılmalı" sorusunun cevabını artık biliyoruz. Bir de asla yapılmaması gereken davranışlar var ki, mükemmel bir öz geçmişi dakikalar içinde çöpe götürebiliyor.

İşte o 10 kusurlu hareket:

1. Görüşme saatini geçirmek. Size verilen tarih ve saatte, görüşme yerinde hazır bulunmalısınız. Doldurulması gereken formları da göz önüne alarak, görüşme saatinden 10 dk erken orada bulunmak faydalı olacaktır.

2. Özensiz, ütüsüz, kirli ya da işin içeriği ve kurumla uyuşmayacak giysilerle gitmek. İster iş görüşmesi ister sıradan bir iş günü olsun, her zaman özenli temiz ve işe uygun kıyafet seçimi ve etrafınızı rahatsız edecek ağırlıkta olmayan hafif bir parfüm kullanmalısınız. Giyim tarzı ve parfüm, iş yerindeki imajınızın da büyük bir parçasını oluşturuyor.

3. Asık suratlı olmak. Olumsuz yüz ifadeleri, hem bireyin kendisinin hem de etrafındakilerin ruh halini olumsuz etkiler, motivasyonunu düşürür. Güler yüzlü insanların etrafı kalabalıkken, asık suratlı insanların etrafında çok az insan olmasının sebebi de budur. Binaya girdiğiniz andan itibaren, yüzünüze yerleştireceğiniz doğal ve içten bir tebessüm, karşı tarafa da kendini olumlu hissettirecek, hakkınızdaki düşünceleri olumlu yönde gelişecektir.

4. Çok gevşek ya da çok sıkı bir tokalaşma. Tanışma anı, bireyin öz güveni ve sosyal ilişkilerdeki başarısını gösteren önemli noktalardan biridir. Gözlerinizi kaçırarak ve titrek ellerle yapacağınız tedirgin bir tokalaşma zayıf kalacağı gibi, gözlerinizi karşınızdaki kişinin üstüne dikerek yapacağınız can acıtıcı derecede sıkı bir tokalaşma da rahatsız edici bir baskınlık örneği olarak algılanarak hakkınızda olumsuz görüş uyandıracaktır.

5. Başvurulan işin içeriği hakkında bilgi sahibi olmamak, anlatılan iş tanımını küçümsemek. Görüşme sırasında size neden bu işe başvurduğunuz sorulacak ve esasında hem ne istediğiniz konusundaki kararlılığınız hem de bu işe katabileceğiniz değerler üzerine yanıtlar aranacaktır. Görüşmeye gitmeden önce nereye ne iş için başvurduğunuzu, daha önce bu işle örtüşecek ne gibi çalışmalar yaptığınızı düşünüp hazırlıklı gitmenizde fayda var. Bununla birlikte, sizden yanıtları aldıktan sonra, beklentilerini paylaşabilirler. Bu çalışmaları yapmak konusunda görüşlerinizi almak isteyebilirler. Sizin için ne kadar kolay olsa da bunu karşınızdaki kişiye yansıtmayın. Daha önceki çalışmalarınızı örnek göstererek bu işi yapabileceğinizi anlatın. Fakat "bu iş çocuk oyuncağı" tavrıyla vereceğiniz yanıtlar, akıllarda iş beğenmeyeceğiniz ihtimalini yaratarak hakkınızda olumsuz görüş oluşmasına neden olabilir.



6. Her şeyi anlatmak. Neler yaptığınızı, neler beklediğinizi, neler isteyip neler istemediğinizi bir çırpıda anlatmayın. Gereğinden fazla konuşmanız hem rahatsızlık uyandıracak hem de size dezavantaj oluşturabilecektir. Temkinli davranın, biraz bekleyin. Görüşme ilerledikçe, karşılıklı konuşma sırasında karşı tarafın beklentilerini ve bakış açısını anlamak için fırsatınız olacaktır. Anlatacaklarınızı buralara saklayarak, avantajlı duruma geçebilirsiniz. İlaveten, size daha önceki maaşınız ya da beklediğiniz ücret soruluyorsa bunu yanıtlamak zorunda değilsiniz. Israrla soran kurumlar oluyor, nezaketinizi bozmadan, kararlılıkla bu soruyu yanıtlamayacağınızı hissettirin. "Kurumunuzun bu pozisyon için öngördüğü rakam üzerinden değerlendirebiliriz." gibi bir yanıt verebilirsiniz.

7. Soru sormamak. Dozunda sorulan mantıklı sorular, bilinçli ve istekli bir aday olarak hakkınızda olumlu fikir uyandırır. Sadece size sorulan sorulara cevap verip görüşmeyi tamamlamak sizi sıradan kılacaktır. İş görüşmeleri tarafların birbirini değerlendirdiği yerlerdir. Bu sebeple siz de işle ve çalışma koşullarıyla ilgili aklınıza takılan soruları sormaktan çekinmeyin. Yalnız ücret konusunda soru sormamalısınız.

8. Eski iş yeri ve patron hakkında kötü konuşmak. Mobbing, haksızlık, aşırı iş yükü, çeşitli emrivakiler, karşılığı ödenmeyen fazla mesailer... Bir kurum ve patronda olmaması gereken her şeyle karşılaşmış olabilirsiniz. Fakat yeni iş görüşmeleri, bu konuda hakkınızı arayacağınız ya da çözüm bulacağınız yerler değildir. Dolayısıyla yaşadığınız problemleri burada anlatmak size avantaj sağlamamakla beraber, bazı yetersiz görüşmeciler tarafından sizin problemli olduğunuz çıkarımının yapılmasına bile sebebiyet verebilir. Daha önceki işinizde yaşadığınız sorunları yeni işinizde yaşamak istemiyorsanız yapmanız gereken, size anlatılanların yanı sıra, görüşmek için beklerken ya da görüşmeden ayrılırken etrafı mümkün olduğunca iyi gözlemlemek olacaktır.

9. Keskin ifadeler kullanmak. "Hafta sonları asla çalışmam." ya da "Asla mesaiye kalmam." gibi katı ifadelerden kaçının. Size mesaiye kalır mısınız dediklerinde belki de 5-6 ayda bir yaşanan nadir bir durumdan söz ediliyordur. Her soruya hemen yanıt vermek zorunda değilsiniz, detayları anlamaya çalışın. Yanıtınızı buna göre ve kabul etmeseniz bile gerekçeleriyle birlikte nezaket çerçevesinde verin.

10. Görüşme sonrası telefona sarılmak / fikirlerini yayınlamak. Görüşmenizin nasıl geçtiğini merak eden yakınlarınıza haber vermek için binadan biraz uzaklaşmayı bekleyin. Kapıdan çıkar çıkmaz telefona sarılıp heyecanla yapacağınız olumlu ya da olumsuz yorumların kurum çalışanları tarafından duyulması hoş olmaz. Ayrıca görüşme yaptığınız kişi arkanızdan bakıyorsa, sizi büyük bir hararetle telefonda konuşurken gördüğünde bu iş görüşmesine çok önem verdiğinizi düşünerek önereceği rakamı düşürebilir. Öte yandan sosyal medya üzerinde kurum ya da görüştüğünüz kişi ile ilgili yazacağınız iletileri, onların da görebileceği olasılığını göz önünde bulundurmalısınız.

20/08/2013

Yorum Yap

Sorularınızı veya görüşlerinizi burada paylaşabilirsiniz.

İsim:

E-posta:

Yorum:


Bürke Çınar - CVyolla.com İK Blog sayfasında İnsan Kaynakları makaleleri yazıyor.

Bürke Çınar

Sosyolog

  


Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji mezunu. Mezuniyetiyle birlikte LÖSEV ailesine katıldı. Lösev'deki görevi sırasında bir insanın hayatına dokunabilmenin gerçek manada ne anlama geldiğini hissetti... İnsan Kaynakları, çalışan motivasyonu, performans yönetimi gibi konular üzerine araştırıyor ve Oldu bu iş adlı blogunda yazılar yazıyor.

İK Blog Sayfalarımız

İş arama sürecinizde size yardımcı olacak tüm İK blog yazıları >>

Etkili CV Hazırlama

CV Hazırlama
Blog Yazıları

Etkili CV hazırlama, CV örnekleri, kapak mektubu (ön yazı) ve niyet mektubu (motivasyon mektubu) yazımı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İş Görüşmesi Mülakat

İş Görüşmesi
Blog Yazıları

İş görüşmesinde başarılı olmanın yolları, gelebilecek mülakat soruları, beden dili, giyim tarzı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

Kariyer Planı

Kariyer Planlama
Blog Yazıları

Doğru bir kariyer planı hazırlama, meslek seçimi, yurt dışında kariyer, kamuda/devlette kariyer, akademik kariyer gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İş Hayatı, Kariyer

İş Hayatı, Kariyer
Blog Yazıları

İş hayatında başarılı olmanın yolları, mutlu bir kariyer, kişisel gelişim ve iş arama süreci gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İnsan Kaynakları Blog Yazarları

Paylaştıkları bilgi ve deneyimleri ile iş arama sürecinize destek verecek tüm İK blog yazarları >>

Aradığınız İşi Hemen Bulun!

CVyolla.com'da 64957 üye firma eleman arıyor.


İŞ BUL


Sosyal medyada bizi takip edin!

En güncel iş ilanlarını, eğitimlerimizi, bizden haberleri ilk siz duyun!