İK Blog

Mülakat: Kendini İfade Etme Sanatı


Yazar: Beste Naz Altaç

Etiketler: mülakat, iş görüşmesi

Görüntüleme Sayısı 11708 görüntülenme

Kariyer planımızı yaptık, bunun için gerekli bilgi ve donanımı tamamladık. Kariyer sitelerinde yayınlanan ilanlara gerekli başvuruları yaptık ve onlarca kişi arasından sıyrılıp, mülakata davet edildik. Peki istediğimiz o işi nasıl elde edebiliriz? Aslında "Mülakat" tam olarak kendini ifade etme sanatıdır. Adaylar içinden sıyrılabilenler, kendini net ve iyi bir şekilde ifade edip, fark yaratabilen kişilerdir. Mülakata gitmeden önce yapacağınız hazırlıklar ile adaylar arasında bir adım öne çıkabilir ve istediğiniz işi elde edebilirsiniz. Peki ama nasıl?

  • Hazırlanın
  • Bu aşamada görüşmeye gideceğiniz kurumu mutlaka araştırın. Bunu yaparken sadece şirketin web sayfasına girip, öylece göz gezdirmekle yetinmeyin. Çünkü mülakatınız olumlu sonuçlandığı takdirde o kurumun bir parçası haline gelecek ve zamanınızın çok büyük kısmını oradaki insanlarla birlikte geçireceksiniz. Çalışacağınız şirket hakkında ne bilmek isterdiniz? Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişir bu yüzden siz kendi cevabınızı bulun. Ne iş yapıyorlar, hangi alanlarda faaliyet gösteriyorlar, il ve ülke genelinde şubeleri var mı, varsa nerelerde? Gibi sorulara hazırlıklı olmanız görüşmeye gideceğiniz kuruma verdiğiniz önemi göstereceği gibi mülakata iyi bir başlangıç yapmanızı sağlayacaktır. Özellikle uluslararası faaliyet gösteren bir firma ise ve yeterli düzeyde ingilizce bilgisine sahipseniz, şirketle ilgili yabancı kaynaklardan bilgi edinebilir ve karşınızdaki işe alım yetkilisini etkiliyebilirsiniz.

  • Zamanlama
  • Mülakata gideceğiniz yerin lokasyonunu mutlaka araştırın, ulaşımı ne ile sağlayacağınızı planlayın. Geç kalmamaya ama çok fazla da erken gitmemeye özen gösterin. Çünkü size verilen saat diliminden önce ya da sonra mutlaka başka adaylarla görüşmeler de olacaktır ya da görüşeceğiniz kişinin toplantısı olabilir ve sizi bekletmek karşı tarafı huzursuz edebilir. Size verilen zamandan 5-10 dakika önce görüşme alanında olmanız yeterli olacaktır.

  • İlk İzlenim
  • Sizi hiç tanımayan birisinde bırakacağınız ilk izlenim hiç şüphesiz ki görünümünüz ve tavırlarınız ile olacaktır. Kıyafet seçiminizde çok abartıya kaçmadan sade ve resmi bir görünüm elde etmeniz karşı tarafta olumlu bir izlenim bırakacaktır. Mülakatın başında karşı taraf hem ortamı yumuşatmak hem de heyecanlıysanız sizi sakinleştirmek adına kolay ulaşım sağlayabildiniz mi? Bir şey içer misiniz? Gibi sorular yöneltebilir. Bu soruyu geri çevirmeyin, bol konuşmalı bir ortam olduğu düşünüldüğünde su istemekten çekinmeyin, mülakatın ilerleyen dakikalarında ihtiyacınız olacaktır. Güler yüzlü ve kendinizden emin olun. Bunların hepsi uyum sağlamak ve mülakatı lehinize sonuçlandırmak için bir fırsattır. Unutmayın; "İlk izlenimi vermek için ikinci bir şansınız asla olmaz"...

  • Dürüst Olun
  • Mülakata gitmeden önce mutlaka özgeçmişinizi gözden geçirin. İşe alım yetkilisinde CV'nizin bir örneği olacağı için, orada belirttikleriniz ile tutarsız cevaplar vermeyin. Referanslarınızda, geçmiş tecrübeleriniz de, eğitim ve deneyim bilgilerinizde her zaman dürüst ve kendinizden emin cevaplar verin.

  • Kendinizi tanıyın
  • Daha önceden mülakata katıldıysanız "güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?" sorusunda mutlaka denk gelmişsinizdir. İşe alım yapan taraf kişilik özelliklerinizle ilgili sorular sorarak sizi daha yakından tanımaya çalışır. Bu tarz soruları başarı ile geçebilmenin yolu da kendinizi tanımaktan geçiyor. Kişilik özelliklerinizi, güçlü ve zayıf yönlerinizi, nelere yetkinlikleriniz olduğunu, nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmadığınızı iyi bilir ve bunu karşı tarafa iyi bir şekilde anlatabilirseniz, işi alma oranınız da o derece artacaktır. Yazımın başında da belirttiğim gibi mülakat kendini ifade etme sanatıdır ve kendini iyi ifade edebilmek, kendinizi ne kadar tanıdığınızla doğru orantılıdır.



  • Soru Sorun
  • Mülakatın sonlarına doğru, sizin de sorunuz olup olmadığı sorulur. Bu aşamada mutlaka kafanıza takılan ve soru işareti oluşturan detaylara yanıt arayın. Mülakat sonunda iş tanımı, çalışma şartları ve saatleri, sosyal ve yan haklar, kariyer fırsatları gibi konularda bilgi sahibi olmanız gerekir.

  • Beden Diline Dikkat Edin
  • İnsanlar beden dili ile durmaksızın mesaj yollar. Beden dilini okuyabilmek karşı taraf hakkında mülakatın gidişatıyla ilgili ipucu verecektir. Beden diliyle ilgili araştırmalar yapın, kitaplar okuyun. Bu sadece mülakat sırasında değil hayatınızın tüm alanında iletişiminize artı değer katacak önemli bir detaydır. Göz teması kurmaktan çekinmeyin. Utangaç yapıda biri için bu zor olsa da mülakat esnasında büyük önem taşır. Göz teması kurmaktan kaçanların ve bunu destekleyen bazı beden işaretleri de varsa mülakat esnasında dürüst olmadığı düşünülebilinir ve bu durum mülakatın olumsuz sonuçlanmasına yol açabilir.

  • Mülakat Sonucu
  • Vee geldik son kısıma... Mülakatınız sonrası eğer ki olumlu dönüş alırsanız;

    Mülakatınızın sonucunu siz de kendi içinizde değerlendirin. Görüşme doğrultusunda iş tanımı gerçekten size uygun mu, bu işe uygunmusunuz, pozisyon hakkında edindiğiniz bilgiler sizi tatmin etti mi, kuşkularınız ya da kafanızda soru işaretleriniz var mı?Teklif edilen maaş sizin geçiminizi karşılıyor ve işin gerekliliklerine göre yeterli geliyor mu? Sorularına net cevaplarınız olsun ve gerçekten kariyer olarak ilerleyebileceğinize inanıyor, iş tanımı kafanızdaki iş profiline uyum sağlıyor ise teklifi kabul edin.

    Mülakatınız olumsuz sonuçlandıysa eğer;

    Bu duruma saygı gösterin ve kesinlikle pes etmeyin. Olumsuz sonuçlanmasının pek çok sebebi olabilir. Herşey mükemmel gitse bile biraz daha tecrübeli biri tercih edilmiş olunabilir ya da yabancı dili daha iyi seviyede olan biri tecrübe kriterinin önüne geçmiş olabilir. Çeşitli opsiyonları olan bu durum, kariyer yolunuz da sizi hedeflerinizden uzaklaştırmasın. Bu durumda yapılacak en önemli şey, mülakatınızı başarısızlık olarak değil "tecrübe" olarak kabul etmek olacaktır. Edindiğiniz olumsuz tecrübelerin sizi yıldırmasına izin vermeyin, aksine daha iyisi olabilmek için bir fırsat olarak görün, kendinizi ve mülakat sürecinizi değerlendirip, eksiklerinizi tamamlamaya çalışın ve bir daha ki sefer neyi farklı yapardınız, bunun üzerine yoğunlaşın.

    Hayallerinizden asla vazgeçmeyin. Zorlu ve uzun bir yolculuk olabilir, kimse kolay olacağını söylemedi. Eğer ki sabırla devam eder ve inanmaktan vazgeçmezseniz, bilin ki hedefinize bir gün mutlaka ulaşacaksınız!...

15/10/2019

Yorum Yap

Sorularınızı veya görüşlerinizi burada paylaşabilirsiniz.

İsim:

E-posta:

Yorum:


Beste Naz Altaç - CVyolla.com İK Blog sayfasında İnsan Kaynakları makaleleri yazıyor.

Beste Naz Altaç

İnsan Kaynakları Uzmanı

  
  

İstanbul Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi yüksek lisans programına devam etmektedir. RoyalCert firmasında İK Uzmanı olarak çalışmaktadır. İşe Alım süreçleri, mülakat, performans değerlendirme, personel özlük işlemleri alanlarında deneyim sahibidir.

İK Blog Sayfalarımız

İş arama sürecinizde size yardımcı olacak tüm İK blog yazıları >>

Etkili CV Hazırlama

CV Hazırlama
Blog Yazıları

Etkili CV hazırlama, CV örnekleri, kapak mektubu (ön yazı) ve niyet mektubu (motivasyon mektubu) yazımı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İş Görüşmesi Mülakat

İş Görüşmesi
Blog Yazıları

İş görüşmesinde başarılı olmanın yolları, gelebilecek mülakat soruları, beden dili, giyim tarzı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

Kariyer Planı

Kariyer Planlama
Blog Yazıları

Doğru bir kariyer planı hazırlama, meslek seçimi, yurt dışında kariyer, kamuda/devlette kariyer, akademik kariyer gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İş Hayatı, Kariyer

İş Hayatı, Kariyer
Blog Yazıları

İş hayatında başarılı olmanın yolları, mutlu bir kariyer, kişisel gelişim ve iş arama süreci gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İnsan Kaynakları Blog Yazarları

Paylaştıkları bilgi ve deneyimleri ile iş arama sürecinize destek verecek tüm İK blog yazarları >>

Aradığınız İşi Hemen Bulun!

CVyolla.com'da 64831 üye firma eleman arıyor.


İŞ BUL


Sosyal medyada bizi takip edin!

En güncel iş ilanlarını, eğitimlerimizi, bizden haberleri ilk siz duyun!