Mülakatta Başarılı Olmak
6022 görüntülenme
İş arayan kişi için mülakata davet edilmek işe alınma yolunda önemli bir basamağı geçmektir. Sonrasında gelen mülakat sürecindeki adayın başarısında ise birçok faktör vardır. Bu faktörlerden tabii ki en önemlisi adayın kendisi, gösterdiği performanstır. Peki, bir aday mülakat performansını yükseltebilmek için görüşme öncesinde ve/veya esnasında neler yapmalıdır, sıralayalım:
1. Aday görüşmeye gideceği
şirket/topluluk hakkındaki bilgilere bir önceki gece çok iyi çalışmalıdır. O kurumda üst düzeyde kimler çalışmaktadır, pazar durumları, başarıları, yatırımları nedir? Üst düzey yöneticilerle yapılmış röportajlar, kurum hakkında çıkan haberler ? bunlar kesinlikle internet üzerinden araştırılmalı ve okunmalıdır.
2. Aday internet veya çeşitli İK kitaplarından rahatlıkla ulaşabileceği, benim ?klişe? olarak nitelediğim mülakat sorularına hazırlıklı olmalıdır. Ör/ neden bize başvurdun? beş yıl sonra kendini nerede görüyorsun? Güçlü/zayıf yönlerin nelerdir? Liderlik vasıflarını sergilediğin geçmişinde bir olay var mı? nedir? , vs. vs.
Klişe sorulara verilecek orijinal, yaratıcı cevaplar adayların sıklıkla diğerlerine göre parlamalasını sağlar.
3. Aday
iş terminolojisini, mühendis ise
teknik terminolojiyi mutlaka iş görüşmesi süresince kullanabiliyor olmalıdır.
4. Aday , hep
güleryüzlü olmalıdır. İşe alım uzmanı agresif, olumsuz tutumlu olsa bile optimizmden asla ödün verilmemelidir.
5. Aday mülakata sanki baştan sona
ingilizce olacakmışcasına hazırlıklı gelmeli, İngilizce soru sorulduğunda ?çok heyecanlandım, cevap veremedim? gidi yanlış/saçma bahaneler üretmemelidir.
6. Aday, işe alım uzmanının olası ?sizin bir sorunuz var mı? sorusuna nitelikli cevaplar üretebilmelidir. Ör: Firmanızın sektördeki pazar payı nedir? Firmaız bu yıl yüzde kaç büyümeyi hedefliyor? Bölümümde kaç kişi çalışıyor? Benden önce pozisyonda biri var mıydı? Performas değerlendirmesi yapılıyor mu? nasıl? vs. vs.
7. İş görüşmesinde para veğil, iş odaklı olunduğu ve işin çok istendiği işe alım uzmanına hissettirilmelidir.
8. Adaya mülakat öncesi çeşitli dokuman, sunum, mini proje hazırlattırılmışsa, bunlara büyük özen gösterilmelidir.
9. 2.,3. aşamaya kalmış olan aday işi garantilediği gibi bir hisse kapılmakta ve tavırları itibariyle sıklıkla gevşemektedir.
10. Emeğe karşılık kendi aklınızda bir bedel(ücret) belirlerken gerçekçi olunmalı, konu önce araştırılmalı, kıyaslamalar yapılmalıdır.
11. İşe alım uzmanı ile asla tartışmaya girilmemelidir.
12. Fiziksel görüntü, temizlik, giyime büyük özen gösterilmelidir, abarıdan kaçınılmalıdır.
13. Adaya doldurması için verilen başvuru formuna büyük özen gösterilmelidir.
14. Mülakat öncesi, mülakat teknikleri ve süreci hakkında mutlaka araştırma ve okuma yapılmalıdır.
15. Test uygulamaları esnasında ilk başta soru kağıdı bütünüyle gözden geçirilmeli, soru içerikleri kavranmalı, buna göre de zaman planı yapılmaldır.
03/02/2012