Tükenmişlik Sendromu
5857 görüntülenme
Çalışanlar kimi zaman kişisel sorunlardan kimi zaman da işten kaynaklı sorunlar nedeniyle strese girebilir. Bu stresin fiziksel ve zihinsel olarak yarattığı rahatsızlık "Tükenmişlik Sendromu (Staff Burnout)" olarak adlandırılıyor. Burada stres ile tükenmişlik sendromunu ayırt etmek gerekiyor. Tükenmişlik sendromu ileri düzeydedir ve yorgunluk artık kronik bir hal almıştır. Yapılan araştırmalara göre mükemmelliyetçi, hayır diyemeyen ve aşırı sorumluluk duygusu taşıyan insanlarda bu sendrom daha fazla görülüyor. Dikkati toplayamama, sürekli yorgun hissetme, uykusuzluk, baş-mide ağrısı, duygusal patlamalar, kendini değersiz hissetme, verimlilikte düşüş gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.
Kişisel özelliklerin yanısıra işin kendisinden ve çalışma ortamından dolayı da bu sorun yaşanabilir. Yönetici ya da çalışma arkadaşlarıyla ile ilgili sorun, aşırı iş yükü, ergonomik olmayan çalışma ortamı, iş kazalarının olması, kariyer beklentisinin sağlanmaması gibi nedenlerden dolayı oluşabilir.
Kişisel olarak yapılabilecekler;
Mükemmel olmak zorunda değilsiniz, iş yükünüzü azaltmaya çalışın,
Her şey iş demek değil özel hayatınızı canlandırmaya çalışın, sevdiklerinizle birlikte olun,
Kişisel bakımınıza (yeme, uyku, spor) özen gösterin,
Hobileriniz varsa bunlara zaman ayırın,
İş yaşımında stres her daim olabilir, bunun farkında olarak stresi azaltma yöntemleri geliştirmeye çalışın,
Gerekirse uzman yardımı almaktan çekinmeyin.
Yöneticilerin yapabilecekleri ise;
Çalışanlarınızı gözlemleyin, kişisel farklılıklar görüyorsanız nedenlerini anlamaya çalışın,
İş koşullarını gözden geçirin gerekirse yeniden düzenleyin,
Mola ve dinlenme sürelerini uzatın,
Çalışma ortamındaki iletişimi, ilişkileri düzenleyin, iletişimi arttırın,
Sorumluluk ve yetkileri gözden geçirin, kişinin beklentilerini ve potansiyelini iyi analiz edin, etkili geri bildirimde bulunun,
Terfileri gözden geçirin; yetersiz terfi çalışanın yeteneğini kulllanamamasına, kapasitesini aşan bir terfi de sorumluluk yüklemesine neden olabilir,
Ödüllendirme sistemini gözden geçirin, başarıları takdir edin.
Çevremizde tükenmiş insan görmek istemeyiz herhalde değil mi? O yüzden mümkün olduğunca yardım etmeli ve neden olan faktörleri ortadan kaldırmaya çalışalım. Mutlu çalışanlarla başarılı yarınlar diliyorum!
09/07/2013