En Kolay Ortaya Çıkan Yalan Türü: CV Yalanları
16905 görüntülenme
CV'yi parlatın cilalayın cillop gibi olsun öyle iş başvurusu yapın diyoruz diye bazı yanlış anlaşılmalar da olmuyor değil. Mesela kaş yaparken göz çıkarılabilir, ufak bir botox yaptırma hevesiyle başlayıp aşağıdaki gibi bir faciayla sonuçlanabilir.
CV'de gerçekleri çarpıtmak sizi mülakat sürecine getirebilir, hatta belki işe alınmanızı bile sağlayabilir ancak anlaşıldığı anda işten çıkarılmanız veya en iyi ihtimalle size duyulan güvenin ciddi anlamda azalması ile sonuçlanabilir.
CV elbette her zaman iş başvurusunda kullanılmıyor. Neticede bahsettiğimiz şey kim olduğunu anlattığın bir mecra ise, bugün sosyal medyada fotoğrafından beğenip "seviyeli arkadaşlık" teklifinde bulunan kişiler de senin hakkında, sen ne anlatıyorsan onu bilecektir; doğru ya da yanlış. Hatta sosyal medyayı da geçelim, yeni tanıştığın herhangi birisi de hakkında detaylı bir araştırma yapmadığı/yaptırmadığı sürece sen ne kadar bilmesini istersen o kadarını bilecektir. Ancak bu kendine başka bir hayat resmetme durumu eninde sonunda gerçeğin anlaşılmasıyla sonuçlanır.
Bu örnekte de hayalgücü yüksek kişilerce çizilen resim buna benziyor.
CV'de yalan yanlış bilgi vermek, hadi diyelim ki bilinçsizce "iyi niyetli" (nasıl olacaksa?) şekilde doğruları biraz esnetmek kısa vadede evet ancak uzun vadede; hayır size kazanç sağlamaz.
Ne tür esnetmelerden mi bahsediyorum? Buyrunuz;
İş tecrübeleri arasındaki süre farkını daha kısa göstererek, tarihler üzerinde oynayarak "iş arayış sürecim çok kısa sürdü çünkü ben aranan adayım!" imajı yaratmaya çalışmak...
10 yıldır elini bile sürmediğin bir bilgisayar programını "iyi derecede" biliyor göstermek...
İştirak şirketlerde outsource olarak çalışıp müşterisinin adını asıl işveren olarak vermek...
Sahte-cv-ozgecmisŞirketin halihazırda yapmakta olduğu bir projeye destek verince "projeyi yaptım" diyebilecek kadar sahiplenmek... (Sahiplenmek güzeldir dedik de yanlış anlaşılmış sanırım.)
Ev adresinde aslında İstanbul'da olmadığı halde İstanbul göstermek, veya daha fazla maaş istemek için İstanbul'da yaşadığı halde başka yeri göstermek...
Aday hakkında kişisel hiçbir fikri olmayan "yüksek yerlerdeki bir eş-dost tanıdığı"nı referans olarak yazmak... (Bkz. zaytung)
Facebook hesabı olunca "sosyal medya"yı beceriler kısmına eklemek, 2 kere binasının önünden geçti diye bir STK'yı sosyal sorumluluk faaliyeti olarak yazmak...
En son 1926 yılında kitap okuduğu halde hobilerine "kitap okumak" yazmak...
Bir mağazada satış temsilcisi olarak çalışmışken CV'de pozisyona Satış Direktörü yazmak...
Sadece 2 günlük bir eğitime katılıp sınavına bile girmediği halde o konunun sertifikalı uzmanı olduğunu yazmak...
Bir akademisyen için; yayınlanmış makalesi olmadığı halde yayınlanmış gibi yapmak...
Liste daha uzar gider...
Yapmayın etmeyin a dostlar. Doğruları yazdığınızda belki 2 ay daha fazla işsiz kalmış olacaksınız ama yanlış bilgi verdiğiniz keşfedildiği anda valla kapının önüne koyarlar, daha feci bir sonuç olur. Kaldı ki zaten "ee madem daha önce proje yönetmişsin, al bakalım yönet bunu da" dedikleri zaman gerçeklerin keşfedilmesi çok da uzun sürmeyecektir. Böyle böyle ne sahte diplomalar ortaya çıkmıştır, ohoo...
22/01/2014