Şirketinizde Sosyal Ağları Neden Yasaklamamalısınız?
2658 görüntülenme
Bugün, kurumların yaklaşık yarısı çalışanların internet kullanımını oldukça geniş bir kapsamda kısıtlamış durumdalar. Saatlerce çalıştıktan sonra bir nefes alabilecekleri ortam olarak gördükleri Facebook, Twitter gibi sosyal ağlara giremiyorlar ve siz bunun kurumunuz için faydalı olduğuna mı inanıyorsunuz? Yanılıyorsunuz. Bakın, neden:
- Sosyal erişimi olanlar daha üretken şekilde çalışabiliyor. Academy of Management tarafından konu hakkında yapılan araştırmaya göre bilgisayar başındayken verilen 10 dakikalık bir mola, ayakta dolaşarak verilen aynı süredeki moladan daha dinlendirici oluyor.
- Adecco'nun araştırmasına göre, yeni mezun genç yeteneklerin %38'i sosyal medya özgürlüğünü kısıtlamayan bir şirkette çalışmayı özellikle istiyor.
- Masaüstü bilgisayarlarda erişimleri kısıtlasanız bile Ranstad Workmonitor 2012 araştırmasına göre çalışanların yarısı akıllı telefon kullanıyor. Yani siz "oh ne iyi ettik de Facebook'u kapattık, şimdi çok çalışıyorlar" diye düşünürken onlar sosyal ağlarda olan biten her şeyden haberdar olmaya devam ediyorlar.
- Çalışanlarınıza güvenmediğinizi ima etmenin daha güzel bir yolu olamazdı. "Biz şimdi izin versek siz Twitter'dan çıkmazsınız o yüzden yasak!" dediğinizin farkında mısınız? Peki ya çalışan bağlılığı oluşturmanın çalışanlarda yaratacağı motivasyon sayesinde şirketinize en büyük verimi sağlayacak olan yöntem olduğunun? Bir de "yasak olanın cazibesi" durumu var tabii.
Hala var mıdır bilmiyorum, bundan 3 yıl önce Fresenius Medical Care'de staj yaptığım dönemde şöyle bir uygulama vardı. İnternete 5 dakikalık periyotlarla girebiliyorsunuz. Yani tarayıcınızda bir sayfa açtığınız anda süreniz başlıyor ve 5 dakika boyunca istediğiniz gibi gezinebiliyorsunuz. Eğer süre dolunca devam etmek isterseniz bir hatırlatma çıkıyor ve yeni bir 5 dakika daha harcamak isteyip istemediğinizi soruyor. Gün içinde en fazla toplam 90 dakikayı internette geçirebiliyorsunuz. Ne yasaklıyor ne tamamen serbest bırakıyor. İsterseniz Facebook'ta dolaşın, isterseniz gazete okuyun. Bence bu güzel bir uygulama.
Ya da bir internet kullanım genelgesi yayınlayın. Çalışanları neyi hangi sınırlar çerçevesinde kullanabilecekleri konusunda bilgilendirerek serbestlik tanıyın. Ne yaparsanız yapın bence toplam iş çıktıları için tamamen yasaklamaktan çok daha verimli olacaktır.
28/04/2016