Staj Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Staj Yapmak Ne İşe Yarar?


Mezun olduğunuzda hangi alanda çalışmak istiyorsunuz? Nasıl bir firma ortamında çalışmak sizi mutlu eder? Kariyer planlaması yapabilmek için mesleğinizle ilgili iş alanlarını tanımanız gerekir. Staj, iş dünyasını ve mesleğinizi tanımak için en iyi fırsattır. Okulda öğrendiğiniz bilgileri pratikte uygulayabileceğiniz ve iş hayatını yakından gözlemleyebileceğiniz ilk yerdir. Mezun olduğunuzda, staj yaptığınız firmada çalışmak isterseniz ve firma da sizi beğenmişse, dışarıdan başvuru yapan bir adaya göre şansınız daha yüksek olur. Ayrıca, başka bir firma ile iş görüşmesine gittiğinizde iş deneyimlerinizi anlatırken çok daha iyi bir cevap verme şansınız olur.

İyi bir staj deneyimi, kariyerinize iyi bir başlangıç yapmanızı sağlar. İyi bir staj deneyimi için aşağıdaki konulara dikkat etmelisiniz.

İş arıyorsanız, CV'nizi 64957 üye firmamız içinden seçtiklerinize göndererek, kısa sürede iş bulma şansınızı artırabilirsiniz.

Stajyer

Giyiminize özen gösterin

Okula gittiğiniz gibi rahat bir kıyafetle staja gitmeyin. Her firmanın kendi kuralları ve giyim kültürü vardır. İyi bir ilk intiba bırakın. Stajın ilk günü iş görüşmesindeki giyim tarzını tercih edin. Erkekler takım elbise; kadınlar kumaş pantolon, gömlek tarzı klasik bir iş kıyafeti tercih edebilir. Stajın ilk günü çalışanların giyim tarzını gözlemleyin ve sonraki günlerde firmadaki giyim kültürüne uygun giyinmeye devam edin. Her zaman ağır bir makyaj, ağır bir parfüm, dikkat çekici takılardan kaçının. Temiz, sade ve özenli bir giyim tarzınız olsun.

Öğrenmeye istekli olun

Stajı bir zorunluluk olarak görmeyin. İleride doğru bir kariyer planlaması yapabilmeniz, mutlu olacağınız branşı seçebilmeniz ve mezun olduğunuzda hayalinizdeki işi daha kolay bulabilmeniz için bir fırsat olarak görün. Mesai saatini doldurup gitme düşüncesinde olmayın. Kısıtlı olan staj süresince nasıl daha çok şey öğrenebilirim, daha çok insanla irtibat kurabilirim, network oluşturabilirim diye düşünün.

Soru sormaktan çekinmeyin

Öğrenmenin en iyi yolu soru sormaktır. Staj yaptığınız departmandaki ve departmanlar arası iş akışını anlamak için sorular sorun. Soru sorarak hem öğrenir hem de staj sonunda yazacağınız staj raporu için detaylı bilgi toplamış olursunuz.

Daha fazla iş isteyin

Size verilen işi bitirdiğiniz zaman hemen yeni bir iş isteyin. Zamanınızı sosyal medya hesaplarınızda geçirmeyin. Size verilen işleri en iyi şekilde tamamlayıp yeni bir iş verilmesi için talepkar olmanız müdürlerin ve çalışanların dikkatini çekecektir. Mutlaka ileride bunun ödülünü alırsınız.

İyi ilişkiler kurun

Kariyeriniz için network oluşturmanın en iyi yollarından biri stajdır. Çünkü staj sayesinde kendinizi ispatlama ve insanlarla ilişki kurma şansınız vardır. Staj süresince farklı departmanlarda tanıştığınız kişilerin iletişim bilgilerini kaydedin. Kendi iletişim bilgilerinizi verin. Sıcağı sıcağına Linkedin üzerinden tanıştığınız kişilerle bağlantı kurun. İleride bu bağlantılar önünüze yeni kapılar açılmasını sağlayacaktır.

İyi bir gözlemci olun

Firmada kim ne iş yapıyor? Pozisyonlar arası ilişkiler nasıl? Departmanlar arası nasıl bir bağlantı var? Kuşbakışı bir açısıyla, firmada çalışan binlerce kişinin oluşturduğu büyük takım çalışmasını görme şansınız olur. Ve ileride kendinizi bu büyük takımın neresinde görmek istediğinizi daha iyi anlarsınız.

İnsiyatif alın

Staj yaparken her zaman birilerinin size görev vermesini beklemeyin. Sorumluluk alarak çeşitli işlerin ucundan tutun. Kendinizi ispat etme fırsatlarını değerlendirin. Stajınız sırasında kendinizi ispatlarsanız, mezun olduğunuzda aynı firmada işe girme şansınız artacaktır.

İşe geç gitmeyin

Her zaman mesai saatlerine sadık kalın. Ne geç gidin ne erken çıkın. Size aktif olarak bir görev verilmemiş dahi olsa, sadece gözlemci olarak ortamda bulunuyor veya fotokopi çekiyor olsanız dahi, firmanın çalışma saatlerine saygı gösterin.

Çalışanlara yardımcı olun

Size bir görev verilmese bile siz çalışanlara yardımcı olmak için istekli olun. Katkı verebileceğiniz herhangi bir durum olduğu anda yardımcı olabileceğinizi belirtin. Örneğin; bazı verileri bilgisayara girmek, AutoCAD ile bir çizime yardımcı olmak, Excel'de bazı raporları oluşturmak, telefonlara bakmak, fotokopi çekmek, yabancı dildeki yayınları çevirmek gibi birçok konuda katkı sağlayabilirsiniz.

Bol bol not tutun

Staj, okulda öğrendiğiniz teorik bilgilerin pratik hayattaki karşılığını görebileceğiniz ilk yerdir. Eğitiminizin önemli bir parçasıdır. Bunu bir eğitim gibi görüp bol bol not tutun. Böylece detayları kaçırmamış olursunuz. Ayrıca, staj raporunuzu yazarken de bu notlar çok işinize yarayacaktır.

Referans almaya çalışın

Özgeçmişinizi hazırlarken Referanslar bölümünde, staj yaptığınız firmadan bir müdürü yazmanız etkili olur. Staj sırasında iyi ilişkiler kurduğunuz, hakkınızda olumlu fikir beyan edeceğini düşündüğünüz bir müdürden kendisini özgeçmişinizde referans olarak yazmak için izin isteyin. Mutlaka iletişim bilgilerini de (telefon numarası ve e-posta adresi) alın.

Yorumlar


Eyyüp   13/05/2023 19:58
Sağ olun...

Emre İçköprü   24/12/2019 17:01
Staj için neler yapılması, nelere dikkat edilmesini gerektiren bütün açıklamaları yapmışsınız. Çok teşekkür ederim. Çok işime yarayacak bu bilgiler.

Özge Pediz   15/12/2019 01:05
Staj yaparken gerçekten dikkat edilmesi gereken şeyleri tüm açıklığıyla ifade etmişsiniz. Bunun için size teşekkür etmek istedim.


Yorum Yap

Sorularınızı veya görüşlerinizi burada paylaşabilirsiniz.

İsim:

E-posta:

Yorum:


Kariyer Planlama Tavsiyeleri

Başarılı bir kariyer planlaması için nelere dikkat etmelisiniz? Kariyer planlama üzerine en geniş bilgi bankası CVyolla.com'da!

Kariyer Planlama

Kariyer planı, istediğiniz hedefe ulaşmanızı sağlayan yol haritasıdır. Kariyer planlamasının hedefi sevdiğiniz, iyi olduğunuz ve iyi kazandıran bir iştir.


Kişilik Envanter Testleri

Kişilik envanter testi, karakter analizi yapar ve yetkinliklerinizi ortaya çıkarır. Kendinizi tanımanız ve size uygun iş alanlarını belirlemeniz için size yol gösterir.


Yurt Dışında Kariyer

Küreselleşen dünyada yurt dışında kariyer yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Yurt dışında kariyer planlaması ile ilgili detaylı bilgileri CVyolla.com'da bulabilirsiniz.


Yurt Dışı İş İlanları

Yurt dışındaki iş ilanlarını takip ederek yurt dışında iş bulabilirsiniz. Yurt dışındaki en önemli iş bulma sitelerini CVyolla.com'da bulabilirsiniz.


Kariyer Planlama Üzerine İK Blog Yazıları

Değerli uzmanların başarılı kariyer planlaması üzerine tüm yazıları >>

CVyolla.com İK Blog yazarı Banu Çakar

Siz 'Başarılı Bir Kariyer'den Ne Anlıyorsunuz?

İnsanların özgeçmişlerinde yazan, etiketli firmalar ve parlak ünvanlar elbette saygı duyulacak ve takdir edilecek hususlardır ancak bu kişinin başlı başına ilk evvela kişi olarak sonra bir çalışan olarak başarılı olduğunu göstermez.

Banu Çakar
Aras Kargo A.Ş. Eğitim Md, Profesyonel Blogger, Yazar
Devamı >>

CVyolla.com İK Blog yazarı Ahmet Veli Olgundeniz

Nasıl bir gelecek?

Üniversitesi olmayan il neredeyse kalmadı. Peki, üniversite sayısındaki bu artış beraberinde neyi getirdi? 2000 yılında üniversite mezunu işsiz sayısının genel toplam içindeki oranı %9,5 iken bu oran 2011'de %18'e ulaşarak neredeyse ikiye katlandı.

Ahmet Veli Olgundeniz
İnsan Kaynakları Yazarı, İletişim Uzmanı
Devamı >>

CVyolla.com İK Blog yazarı Ece Erkal

Aradığınız İş mi, Yoksa Kendiniz mi?

Günümüzde iş arayan pek çok insan var. Bunlardan bazıları aktif olarak çalışma hayatının içerisinde ve çeşitli nedenlerle iş değişikliği istiyor.

Ece Erkal
Bireysel Gelişim Uzmanı
Devamı >>

CVyolla.com İK Blog yazarı Funda İnkaya

İnsan Kaynaklarında Çalışmak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?

Aslında 4 yıllık lisansını bitirmiş olan herkes insan kaynaklarında işe başlayabilir. Ama o işi sürdürebilmeniz için bu eğitim yeterli değildir. İnsan kaynaklarının hangi süreçlerinde uzmanlaşmak istediğinize net olarak karar vermeniz gerekir.

Funda İnkaya
İK Danışmanı, Eğitmen
Devamı >>

Aradığınız İşi Hemen Bulun!

CVyolla.com'da 64957 üye firma eleman arıyor.


İŞ BUL


Sosyal medyada bizi takip edin!

En güncel iş ilanlarını, eğitimlerimizi, bizden haberleri ilk siz duyun!