İK Blog

Bırakın Olsunlar


Yazar: Ece Erkal

Etiketler: iş seçimi, kariyer planlama

Görüntüleme Sayısı 2951 görüntülenme

Üniversite yerleştirme sınavından önce değinmek istediğim birkaç nokta olduğunu bir önceki yazımda belirtmiştim. Bu yazımla devam ediyorum.

Çocuğunun öğrenci veya meslek seçimi koçluğundan yararlanmasını isteyen bazı ebeveynlerin biz koçlardan beklenti ve istekleri şu şekilde olabiliyor. "Oğlum/kızım tutturdu gazeteci olacağım diye, ne oluuur onu ikna edin de doktor olsun!" Oldu, başka bir arzunuz? : Öncelikle şunu belirtmek isterim ki; biz hiç kimseyi başka hiç kimsenin -ki, o başkaları anne babalar olsa bile- istekleri doğrultusunda şekillendirmiyor ve yönlendirmiyoruz. Evet, siz anne babalar çocuğunuz için en iyisi olsun, gelecek endişesi en aza indirgensin, hayatını mutlu bir şekilde idame ettirsin istiyorsunuz. Buna saygımız sonsuz ve anlıyoruz. Diğer yandan, biz insanların "ne olmak" istedikleri ile değil, "kim olmak" istedikleriyle ilgileniyoruz. Defalarca belirttiğim gibi meslek seçimi çok önemli. Üstelik sadece para ve finansal alanımızı değil, yaşam çarkımızdaki pek çok alanı etkiliyor. Hayattan aldığımız doyumu belirlemede önemli rolü var. Bizler bu dünyaya kendimizi gerçekleştirmeye yani olabileceğimiz en iyi versiyonumuza dönüşmeye geliyoruz. Ne işle uğraştığımız ise bunu gerçekleştirmek için sadece bir araç ve vesile. Bu yüzden bizim için çoçuğunuzun hayali neyse onun üzerine ve onun seçim ve kararlarıyla çalışıyoruz. Biliyorum, biliyorum çocuğunuz büyüyor ve belki de kısa süre sonra okumak için evden ayrılacak ve siz hala bu fikre alışmaya çalışıyorsunuz. Kendi duygularınızı lütfen dinleyin ve bunları doğal kabul edin. Diğer yandan da artık onu koruma rolünüzün bittiğini, onun yerine ona destek olma zamanı geldiğini kabul edin. Onun birey olmasına izin vermeniz ona yapabileceğiniz en büyük iyilik, bunu da hep hatırlayın.

Diyelim ki; çocuğunuz sizi şaşırtan bir mesleği seçeceğini söyledi. Hemen itiraz etmek yerine anlamaya çalışın. Sorun ve dinleyin. Hani o çocukken size habire saf bir merakla, "o ne, peki bu ne, peki o neden öyle ne?" diye soruyordu ya. Gerçekten öğrenmek için. Hah şimdi sıra sizde işte. Sorun ve lütfen yargıdan bağımsız şekilde dinleyin. İşte size birkaç soru örneği;

- Bu mesleğin neleri sana çekici geldi?

- Bu mesleğin öğrenimini gördükten sonra neler yapmayı istiyorsun?

- Hangi üniversitelerde okuyabilirsin?

- Ders içerikleri nelermiş, sana okuması da keyifli geldi mi?

- Bu meslekten kimleri tanıyorsun, onlar neleri başarmış?

- Hangi özelliklerinin bu mesleğe uygun olduğunu düşünüyorsun?



Emin olun çocuğunuz karşısında ebeveyn yerine bir rehber, koç görünce şaşıracak. Bu sorulardaki amacımız şu, bu seçim bir heves mi yoksa gerçekten çocuğunuz çok yönlü olarak bunu araştırmış, düşünmüş ve bilinçli bir hedef haline mi getirmiş. Belki de bu sorularla zihnine atacağınız tohumları o da daha derin düşününce kendiliğinden vazgeçecek.

Anne babası mühendis olan biriyim. Ben işletme kardeşim de hukuk diye tutturduk. Bu onlar için ceza mıydı, şaka mıydı bilemem. Ben tercihimi belirttiğimde pek de hoş karşılandı diyemem. Üstelik danışabileceğim bir rehberim koçum da olmadı. Tamamen sezgilerimi dinledim. Ağladım, zırladım, direttim ve istediğim üniversitede istediğim bölümü okudum. Bunu kimseyi değil kendimi mutlu etmek için hedeflemiştim. Çalıştım, başardım. Sonuç, hiçbir zaman tercihimden pişman olmadım. Onlar da kabul ettiler durumu ;)

Bir diğer konu da şu; "çocuğumun puanı çok yüksek, nereler nereler tutuyor; ama, o gidecek daha az puanlı yeri yazacak, yazık olacak canım puanlara." İşte bu bakış açısını hiç anlamıyorum. Peki, ben de soruyorum size, "puanlara mı yazık olsun, yoksa çocuğunuzun zamanına, emeğine, geleceğine, hayallerine, mutluluğuna mı?" Sırf matematik ve fen bilimleri başarılı diye başta veli ve öğretmenleri tarafından mühendisliğe, tıbba yönlendirilen o kadar insan tanıdım ki. Sonuç; sadece şanslı olanları yeniden sınava girip asıl istedikleri bölümlerde okumaya devam ettiler. Emin olun, bu yüksek puanlar çocuğunuzun ne ilk ne de son başarısı.

Önemli bir kararı, doğru dürüst ve sağlıklı bir şekilde düşünüp değerlendirmeden, yap boz tahtasına dönen bir eğitim ve sınav sistemi içinde veriyoruz. Bu gerçeği kabul ediyorum. Yine de istersek bunu olabildiğince bilinçli hale getirebilir, profesyonel destek de alabiliriz.

Sınava girecek tüm gençlerimize öncelikle başarı ve şans diliyorum. Hep söylediğim bir şey var. "Yaşamda gerçek yerimi buldum ve sevdiğim işi yapıyorum." Şartlar ne olursa olsun herkesin bir gün bu cümleyi kurabilmesi dileğiyle.

Sevgimle,

10/06/2016

Yorum Yap

Sorularınızı veya görüşlerinizi burada paylaşabilirsiniz.

İsim:

E-posta:

Yorum:


Ece Erkal - CVyolla.com İK Blog sayfasında İnsan Kaynakları makaleleri yazıyor.

Ece Erkal

Bireysel Gelişim Uzmanı

  
  

ODTÜ İşletme mezunu. Dokuz Eylül Üniversitesi Pazarlama Bölümü yüksek lisans sahibi. Bankacılık sektöründe uzun yıllar çalıştı. Şu anda bireysel gelişim uzmanı, kariyer koçu ve yaşam koçu olarak çalışıyor.

İK Blog Sayfalarımız

İş arama sürecinizde size yardımcı olacak tüm İK blog yazıları >>

Etkili CV Hazırlama

CV Hazırlama
Blog Yazıları

Etkili CV hazırlama, CV örnekleri, kapak mektubu (ön yazı) ve niyet mektubu (motivasyon mektubu) yazımı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İş Görüşmesi Mülakat

İş Görüşmesi
Blog Yazıları

İş görüşmesinde başarılı olmanın yolları, gelebilecek mülakat soruları, beden dili, giyim tarzı gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

Kariyer Planı

Kariyer Planlama
Blog Yazıları

Doğru bir kariyer planı hazırlama, meslek seçimi, yurt dışında kariyer, kamuda/devlette kariyer, akademik kariyer gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İş Hayatı, Kariyer

İş Hayatı, Kariyer
Blog Yazıları

İş hayatında başarılı olmanın yolları, mutlu bir kariyer, kişisel gelişim ve iş arama süreci gibi konular üzerine insan kaynakları blog yazıları...


Detay >>

İnsan Kaynakları Blog Yazarları

Paylaştıkları bilgi ve deneyimleri ile iş arama sürecinize destek verecek tüm İK blog yazarları >>

Aradığınız İşi Hemen Bulun!

CVyolla.com'da 64830 üye firma eleman arıyor.


İŞ BUL


Sosyal medyada bizi takip edin!

En güncel iş ilanlarını, eğitimlerimizi, bizden haberleri ilk siz duyun!