İş Hayatının Alıştırması: Staj
Etiketler:
staj
9430 görüntülenme
Bir işe başvuru yapmak istediğimizde karşımıza çıkan en büyük sorunlardan bir tanesi tecrübedir. Şirketler durumu öyle abartmış olacak ki incelediğim birkaç staj başvurusunda bile daha önceden staj yapmış olma şartını koşuyorlar. Şirketlerin bu denli tedbirli davrandığı bir ortamda bizim rahatımızı bozup bir yerlerden başlamamız gerekiyor. Çoğu gencimiz için bu dönem meşakkatli ve zahmetli gibi görülse de "ileride iyi ki bu zorluklara katlanmışım" diyecektir.
Staj dönemi iş hayatının bir alıştırmasıdır. Kurum kültürünü öğrenebilme, verilen sorumlulukların yerine getirilmesi ve öğrendiklerinizle iş hayatındaki oyunların birbirinden çok farklı olduğunun farkına varacaksınız. Bütün bu bocalamaları ilk iş deneyiminde yaşamaktansa birkaç staj dönemiyle atlatmanızı öneririm.
Stajınızı ayarlamadan önce bir iş seçerken göstermiş olduğunuz hassasiyeti staj yerinizi belirlerken de göstermeniz gerekiyor. Bu hassasiyet gösterilmediği takdirde stajınızdan bir verim alamamış olarak bitirmiş olacaksınız. Burada önemli olan şirketlerin ve sizin staja verdiğiniz önemin büyük bir etkisi olacaktır. Staj döneminde yaşanan en büyük şikayetler; sürekli çekilen fotokopiler, belgelerin oradan oraya iletilmesi vb. sürekliliği olan işler. Bunlar o dönemde sıkıcı görülse bile iş hayatının bir parçasıdır. Yaptığınız işi basite almayın ve elinizden geleni yaparak kendinizden bir şeyler ekleyin. İyi bir staj iş dünyasının kapılarını ardına kadar açabilme imkanı sunar bizlere.
Belki de eğitimini almış olduğunuz mesleğe uygun bir kişi değilsinizdir. Bu tür felaketlerin önlenmesi staj yapmanın avantajlarından bir tanesidir. Okulda öğrendiğiniz bilgileri iş yaşamınızda uygulamayabilirsiniz. Bu tür eksikliklerin giderilmesi için bir imkan. Staj sonunda olumlu geri bildirimler aldığınızda stajınızı başarıyla bitirmiş ve mesleğinize uygun bir kişi olduğunuzu görmüş olacaksınız
Sizlerle staj dönemimin son gününden bir anıyı paylaşmak istiyorum. O dönemde kendimi şirketin bir üyesi olarak benimsedim. Yaptığım işleri bir zorunluluk olarak değil de gerçekten severek yaptım. Yöneticisinden hizmetli personeline kadar herkesle iletişimimi güçlü tuttum. Stajım bitti ve sırayla helallik isterken bir hizmetli personelin; "keşke okul bittiğinde o koltuğa siz geçseniz." demesi beni onurlandırdı ve bu işten alnımın akıyla çıktığıma inandım. Bütün olumsuzlukların karşısında işini hakkıyla yapıyorsan fark edilirsin.
06/12/2012