İş Görüşmesinde Dikkat Edilecek Hususlar
İş görüşmesi öncesi evde iyi bir hazırlık yapın
Evde iş görüşmesi öncesi iyi bir hazırlık yapın. Firma hakkında internette iyi bir araştırma yapın. Firmanın web sitesini, geçmişini, sektörünü, rakiplerini, Google'da firma ile ilgili haberleri, firmanın Türkiye'deki ve dünyadaki yerini, sektörün geleceğini vb. gibi konularda yapacağınız araştırma,
iş görüşmenizin çok daha başarılı geçmesini sağlar. Görüşme sırasında "bu işi neden istiyorsunuz" sorusuna çok daha bilinçli ve diğer adaylara göre farklı bir cevap vermenize yardımcı olur.
Görüşmeye 15 dk önce gidin
Görüşmeye 15 dakika önce gidin. Böylece, hem görüşmeye zamanında varmış olursunuz hem de 15 dakikalık süreçte ofis ortamını, çalışanları gözlemleme şansınız olur. Çok önemli bir mazaretiniz olmadığı sürece geç kalmayın. Görüşmeye geç kalan adaylar, bazen değerlendirmeye bile alınmazlar. Beklenmedik bir sorun sebebiyle geç kalırsanız, mutlaka görüşme saatinden önce şirketi arayıp haber verin, neden geç kalacağınızı açıklayın, özür dileyerek ne kadar gecikeceğinizi bildirin.
Uygun kıyafet
İnsan Kaynakları yetkilisinde yaratacağınız ilk izlenim önemlidir. Profesyonel, özenli ve temiz bir kıyafet ile görüşmeye gidin. İşin gerektireceği şekilde değil, profesyonelce giyinin. Çalışırken resmi kıyafet giyme zorunluluğu olmayabilir. İşte kot pantolon, tişört gibi serbest bir giyim tarzı olabilir. Yine de siz görüşmeye giderken profesyonelce giyinin.
İş görüşmesinde giyim sayfamızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Cep telefonunuzu kapatın
İş görüşmesine girmeden önce cep telefonunuzu sessize alın. Görüşme sırasında telefonunuzu kurcalamayın. Telefonunuzu kapatmayı unutursanız ve görüşme sırasında çalarsa, özür dileyerek kapatın veya sessize alın.
Yalan ve abartılı bilgi vermeyin
Yurt dışında yapılan bir araştırmaya göre iş görüşmelerinde insan kaynakları yetkililerini en çok etkileyen unsur, dürüstlük ve güvenilirliktir. Yetenekler ikinci sırada gelmektedir.
CV'nizde yazan veya mülakatta söylediğiniz tüm bilgiler doğru olmalıdır. Yalan veya abartılı beyanda bulunmayın. Yalan beyanla işe girerseniz, bu mutlaka zamanla anlaşılır ve işten çıkarılmanıza sebep olur.
İlgili ve istekli olun
Görüşmede pozitif ve hevesli görünün. Sürekli gülümseyin. Yorgun, bezgin, soğuk, mesafeli, ilgisiz bir görüntü sergilemeyin. Sorularınızı sorarak istekli olduğunuzu gösterin.
Maaş konusunu siz açmayın
Maaş konusunu işverenin açmasını bekleyin. Siz işin içeriğine, firmaya katabileceğiniz değerlere odaklanın. İşle ilgili kafanızdaki soru işaretlerini gidermeye çalışın, sorular sorun. Bunları konuşmadan direkt maaş konusunu açarsanız, işten çok parasıyla ilgilendiğiniz izlenimi verir. Maaş konusu açıldığında önceki iş yerinde aldığınız ücreti çok abartılı söylemeyin.
İş görüşmesinde maaş sayfamızda maaş üzerine nasıl konuşmanız gerektiğine dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Alakasız konularda konuşmayın
Başvurduğunuz pozisyonla ilgili güçlü yanlarınızı ve firmaya katabileceğiniz değerleri vurgulayın. İşverenin sorduğu soruyla alakası olmayan cevaplar vermeyin.